11-åriga Mishia tvingades av tåget – fem mil hemifrån

avBabs Drougge

Publicerad:
1 av 4

Efter mycket strul lyckades till slut 11-åriga Mishia att ladda på sitt resekort med pengar – men mitt i allt glömde hon köpa biljett. När konduktören upptäckte detta fick Mishia kliva av tåget fem mil från hemmet, helt själv, skriver Sydsvenskan.

– Hur små barn kan de kasta av? säger flickans pappa Henk Gögelein till Aftonbladet.

Mishia Gögelein, 11 år, hade firat sportlov hos farmor och farfar i Ystad, och skulle på lovets näst sista dag åka hem till sin pappa i Malmö. Under hela resan hade elvaåringen kontakt med sin pappa, som guidade henne över telefon.

När Mishia skulle ladda på sitt jojokort, ett kort man kan köpa tågresor med, uppstod tekniskt fel nio gånger. Till slut fick hon ett kvitto på att kortet laddats på med hundra kronor.

– Glad i hågen tog hon kvittot och hoppade på tåget med sin kompis. Sedan blev det tyst, jag stod och lagade mat och tänkte inte på det, men helt plötsligt säger hon jahapp, då var man avslängd i Svarte. Jag trodde hon skojade, säger Mishias pappa Henk Gögelein.

Men det var inget skämt. När Mishia visat upp sitt kvitto för konduktören, visade det sig att Mishia, mitt i allt strul med påladdningen, glömt att lösa en biljett för resan.

11-åringen frågade konduktören om hon inte kunde få köpa en biljett via appen, men fick höra att hon kunde välja mellan att kliva av i Svarte, eller få en bot på tusen kronor.

– Det är väldigt otäckt. Hon kommer helt laddad från mina föräldrar med iPhone, iPad, pengar, massa grejer och så står du elva år på en perrong utan någon människa någonstans. Och det är mörkt och snöar. Det känns inte särskilt stabilt. Tur att det inte var söndag, för då går tågen en gång i timmen, säger Hank Gögelein.

I stället fick hon stå på perrongen en halvtimme innan nästa tåg kom.

Skånetrafiken: Kommer att kompensera dem

När pappa Hank väl fått hem sin dotter tog han kontakt med Skånetrafiken. De beklagar det inträffade och ska nu se över sina rutiner vid liknande situationer.

– Vi har kontaktat familjen både igår och idag och beklagat det som inträffat och kommer att kompensera flickan och hennes kompis. Vi gör en intern översyn av vad som har inträffat och i vilken mån vi behöver vidta korrigerande åtgärder kring hur man ska agera i ett sådant här sammanhang, säger Jan-Åke Bergmark vid Skånetrafikens presstjänst.

Mishias pappa Hank är nöjd med kompensationen, men hoppas framförallt att Skånetrafiken ska ändra sin policy så att barn aldrig mer ska kastas av ett tåg.

– Jag ringde dem i lördags och då sa de att konduktören hade gjort rätt. Men hur små barn kan de kasta av, kan de kasta av en femåring eller en treåring, eller var drar de gränsen? säger Hank Gögelein.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM