Josefin, 13, försvann med den häktade 24-åringen

avMartin Ekelund

NYHETER

Anna, 9, inte först att försvinna med den häktade mannen

Aftonbladet kan avslöja att Anna, 9, i Göteborg inte är den första flicka 24-åringen har gömt undan.

För sex år sedan försvann han i sex dygn med Josefin Rosberg, 20.

– Nu när jag ser tillbaka på det så förstår jag att det var fel, säger hon.

Foto: Privat
24-åringen försvann i sex dygn med en 13-åring, för sex år sedan.

I går häktades den 24-åriga man som i torsdags förde bort och höll Anna, 9, fången i 19 timmar.

– Han har erkänt olaga frihetsberövande och vi medger häktning eftersom det finns en risk för fortsatt brottslig verksamhet, eftersom hans sjukdomsbild inte är klarlagd, sa hans advokat Claes Östlund efter häktningen.

Nu kan Aftonbladet avslöja att 24-åringen vid ett tidigare tillfälle har försvunnit med en ung flicka.

Josefin Rosberg var bara 13 år när hon träffade den då 18-åriga mannen för första gången. Det skedde 2006 på ett spelkonvent.

De började prata och blev sen ett par.

– Vi var tillsammans, men sedan var jag bara tretton. Så hur seriöst det var vet jag inte, säger Josefin.

Övertalade att rymma

Hennes föräldrar blev oroliga över att hon skaffat en så pass mycket äldre pojkvän.

– Jag förklarade för honom att det inte var lämpligt för en 18-åring att ha med en 13-åring att göra. Men nu i efterhand har jag förstått att hon mentalt var den äldre av dem, säger Josefins styvpappa.

När det gick upp för 24-åringen att Josefins föräldrar inte tyckte att han var en lämplig pojkvän övertalade han henne att rymma med honom.

– Han var bra på att prata. Han fick saker som inte var rätt att låta ok, säger Josefin.

Den sista februari 2006 gick de under jorden tillsammans. För Josefins föräldrar kom försvinnandet som en chock.

– Hon var en flicka som aldrig ens hade velat sova över sin kompis. Och så plötsligt så var hon bara borta, säger styvpappan.

Letade förtvivlat

Efter att ha varit försvunnen i ett dygn ringde hon upp sina föräldrar och sa att hon mådde bra. Sen slängde hon på luren. I sex dygn höll hon och 24-åringen undan genom att bo på vandrarhem.

– Han övertalade mig väldigt mycket. Men det var inte bara hans fel, jag var med på det, säger Josefin.

Under tiden engagerade Josefins föräldrar vänner och klasskamrater i letandet.

– Vi fortsatte att leta efter henne förtvivlat. Det var många samtal till klasskamrater och lärare. De var våra ögon på stan. Det var så vi fick nys om var de var någonstans. Vi gick genom vandrarhem och campingar. Till sist hittade vi dem på ett litet pensionat i Örgryte, säger styvpappan.

Josefin var aldrig rädd för 24-åringen men i efterhand har hon förstått att det som hände inte var rätt. Men trots sin egen upplevelse blev hon förvånad när hon förstod att det var samma man som nu låg bakom nioåringens försvinnande i Göteborg.

– Jag förstod redan då att allt inte stämde med honom. Men jag hade ingen aning om att det var så illa och jag hade aldrig förväntat mig att han skulle göra något som är så här allvarligt.

Väldigt impulsiv

Enligt 24-åringens advokat, Claes Östlund, är det inte otänkbart att scenariot har varit detsamma i fallet med Anna som med Josefin Rosberg.

– Han har inte angivit något motiv för mig. Men det har varit väldigt impulsivt, säger han.

Att det brottet nu bedöms som olaga frihetsberövande och inte människorov indikerar att 24-åringen kan ha hållit kvar Anna med övertalning snarare än våld. På samma sätt som i fallet med Josefin Rosberg.

– När det gäller så unga människor så behövs det inte mycket tvång för att det ska bli olaga frihetsberövande. Det kan räcka med att man säger åt dem att stanna, säger Claes Östlund.