Sverigedemokraterna

Erik Almqvist: "Inte uppenbart rasism"

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

I 2,5 års tid har han nekat till att ha uttalat sig rasistiskt i ett bråk efter en krogrunda.

Nu har SD-toppen Erik Almqvist, 30, själv sett bevisfilmen – och är ångerfull.

– Jag är så klart jätteledsen för att jag agerat så pass omdömeslöst, säger han till Aftonbladet.

Riksdagsmannen Erik Almqvist, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, hade tillsammans med Kent Ekeroth, riksdagsman och Christian Westling, före detta anställd av Sverigedemokraterna och numera suppleant i styrelsen i SD Stockholms stad tillbringat en sommarkväll 2010 på krogen.

"Kommer inte ihåg detaljerna"

På Kungsgatan i centrala Stockholm hamnade de i bråk med flera personer och Erik Almqvist påstods ha gjort rasistiska utspel mot bland andra komikern Soran Ismail.

Själv har han sedan dess tillbakavisat uppgifterna om att han använt rasistiska tillmälen.

I dag kunde Expressen publicera en film där Almqvist hörs säga "babbe", "fitta" och blatte-lover".

När Aftonbladet når Erik Almqvist har han precis sett filmen som tidningen publicerat och säger att han är ångerfull.

– Det är ju som sagt 2,5 år sedan sent på natten så jag kommer inte ihåg alla detaljer måste jag erkänna och jag är så klart jätteledsen för att jag agerat så pass omdömeslös.

– Det var en period som var väldigt jobbig, jag blev jagad av några knivmän strax innan och det var mycket hot och våld den här tiden. Jag vet att jag agerat på ett mycket dåligt sätt och jag har pratat med partiet efteråt också.

Har gått i terapi

Erik Almqvist säger att han gått i terapi och att han nu "lagt om sin livsstil och kommit ifrån de här negativa sammanhangen".

– Det är klart att det är jobbigt att det kommer igen och jag är ledsen att det skadar partiet.

Almqvist säger att han inte sett filmen, som tagits av Kent Ekeroth, i sin helhet förrän nu och att de klipp som SD-topparna själva la upp efter händelsen klippts ihop av en tredje person. Vem vill han inte berätta.

Du har inte sett filmen över huvud taget förrän nu?

– Inte de här delarna, bara egentligen de delarna som var relevanta då.

Hur kan du uttrycka dig på det här sättet?

– Det är så klart oförsvarbart, men det beror ju på att en av de personerna jag står och argumenterar med har lagt ut Youtube-klipp med väldigt många visningar dagarna innan där han kallar oss för riksmongon och rasister och sådant. Det blev en hätsk stämning och jag får väl erkänna att jag både var berusad och arg över det där. Det var väl därför jag uttryckte mig olämpligt.

Vad tror du att det här betyder för partiet?

– Det är klart att det är väldigt dåligt alldeles oavsett när det kommer, nu är det dessutom extra dålig tajming eftersom vi jobbar just med kommunikationsplan. Jag är den förste att skriva under på att hur vi kommunicerar utåt är väldigt viktigt.

– Jag upplever själv att jag inte är impulsiv på det sättet längre och att jag inte låter mig provoceras och undviker att hamna i sådana här situationer.

Kommer det här att få någon betydelse för din roll i partiet?

– Det vill jag väl inte spekulera i just nu utan vi ska träffas här under dagen och prata om alla omständigheterna så får vi se.

– Jag var tveklöst den sverigedemokrat som var mest utsatt och från 2008 fram till valet så var jag utsatt för väldigt mycket. Mitt hem blev vandaliserat tre gånger och jag blev själv misshandlad på stan. Jag var ganska nervig då. Dessutom upplevde jag att vi var mer föraktade av det etablerade samhället, de här delarna har förändrats sedan riksdagsinträdet och i dag tycker jag liksom att vi har en mer sansad normal vardag och det framför allt har förändrat mig väldigt mycket och jag har släppt och gått vidare i livet och min egen inställning har blivit mer positiv.

Nolltolerans mot rasism

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick för en månad sedan ut med ett brev till partiets medlemmar där han berättade att SD infört "nolltolerans" mot rasism och extremism. Erik Almqvist tror att det är därför filmen publiceras nu.

– Det är så klart att det blir väldigt olyckligt för oss och nu tycker jag väl kanske inte att det nödvändigtvis är uppenbart rasism i det här klippet, men det är ändå inte intressant för det är uppenbart provokativt och onödigt och dåliga ordval och så.

Men att kalla någon för de här orden, det uppfattar du inte som uppenbart rasistiskt?

– När jag tittar på det här klippet hör jag inte mig själv säga blatte-lover, utan jag hör bara en annan person säga det. Och babbe hör jag mig själv inte heller säga till någon utan jag säger "nu beter du dig som en babbe" och till vem jag säger det vet jag inte. Det kan lika gärna vara till någon av mina egna.

– Babbe för mig är ett nedsättande ord, men det är väl mer att jämföra med kickers eller den typen av värderingar och beteendemönster. Jag ska inte trivialisera det, men jag tycker inte att det är uppenbart att det förekommer något rasistiskt resonemang eller så.

Soran säger till exempel "i mitt pass står det Sverige" och du svarar att "det här är mitt land, inte ditt land".

– Det är klart att det är onödigt och provokativt. Men vi för ett resonemang, eller vad man ska säga, och vad jag menar är svenska värderingar och att jag tycker att han har haft svenskfientliga värderingar, även om det inte framkom i den här ihopklippningen att jag anspelar på hans Youtube-klipp där han uttalar sig om SD.

Men det är inte rasistiskt då?

– Men han säger till mig att "det här är mitt land" och jag uppfattar det som att han menar det som att han företräder Sverige och det tycker inte jag. Jag skulle inte tolka in så mycket i det där, jag säger ju ingenting om hans ursprung eller någonting sådant. Jag pratar ju bara om värderingar och åsikter och syn på kultur och så.

ANNONS

Nu kan du fynda jackor, klänningar och allt för din basgarderob till REA-priser!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Kent Ekeroth

Rasism