Billström sågas av egna – men hyllas av SD

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu ber migrationsministern om ursäkt

Foto: Tobias Billström.

Billström får kritik från Jan Björklund – och en M-partikollega hotar "bära ut honom från Rosenbad".

Däremot hyllas han av Sverigedemokraternas Kent Ekeroth:

– Billström är vettig ibland faktiskt.

Nu ber Tobias Billström om ursäkt till TT.

Tobias Billström har uttalat sig om personer som gömmer flyktingar.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger han till Dagens Nyheter.

"Skäms så jag kräks"

Folkpartiledaren Jan Björklund kritiserar migrationsminister Tobias Billström (M) och Miljöpartiet för att med ogenomtänkta uttalanden riskera regeringens migrationsöverenskommelse med MP.

– Men sedan vill jag också vädja till alla i regeringen att uttrycka sig på ett sätt som vårdar överenskommelsen och inte ytterligare reta upp varandra, säger han till TT och syftar på Billströms uttalande om "minskade volymer" av flyktingar.

Om det nya uttalandet om "blonda och blåögda" säger FP-ledaren till TT:

– Det underlättar inte.

Uppmärksammat utspel

I intervjun med Dagens Nyheter säger Tobias Billström också att han vill "komplicera bilden av människor som gömmer flyktingar".

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger han till tidningen.

Oliver Rosengren, kommunpolitiker för Moderaterna i Växjö twittrar: "Nu är det nog Billström, packa ihop och lämna Rosenbad. Jag skäms så jag kräks över dig och dina bisarra uttalanden" och vidare:

SD: "Rätt inställning"

"Bokar tågbiljetter till Stockholm. Har inte Billström avgått innan dagen är slut bär jag ut honom från Rosenbad".

Men Kent Ekeroth, riksdagsman för Sverigedemokraterna hyllar däremot migrationsministern. På twitter säger han: "Billström är vettig ibland faktiskt. Ok, han gillar massinvandring men här har han rätt inställning".

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger i ett pressmeddelande om Billströms uttalande:

–  Jag tror inte att han menade någonting illa.

Samtidigt frågar sig Åkesson "hur länge Tobias Billström kan fortsätta att företräda
Reinfeldts regering".

Ber om ursäkt

Aftonbladet har sökt Tobias Billström, som hälsar via sin pressekreterare att han "är ledsen för hur detta tagits emot" och att han nu endast vill uttala sig för nyhetsbyrån TT.

Till TT uppger Billström att han blivit korrekt citerad i DN och att han nu vill be om ursäkt.

– Jag vill be om ursäkt för det som står i dagens DN. Jag förstår att folk blir provocerade av denna formulering, säger han.

TT: Vad var det du ville säga?

– Skuggsamhället är något som är svårt att tala om. När människor lever i ett skuggsamhälle så riskerar de att fara illa och utnyttjas. Men jag uttrycker mig dåligt i den här intervjun, säger Billström.

TT: Det kan tolkas som att blonda och blåögda har godare syften när de gömmer papperslösa än andra.

– Jag uttryckte mig dåligt, för utseendet är inte det relevanta i någon del när man diskuterar de här frågorna, säger Billström.

TT: Men menar du att etniska svenskar inte gömmer papperslösa?

– Det är så att skuggsamhället är rent generellt besvärligt att prata om. Det är inte något som vi har fullständig kunskap om. Det är till och med svårt att se hur många som befinner sig i denna situation. Men oavsett vilket så är det inte relevant att prata om utseendet, varken på de som gömmer eller på de som är gömda, säger Billström.

Han försäkrar också att han står fullt ut bakom den proposition regeringen lämnat till riksdagen om papperslösa rätt till skola.

– Det jag sade var en felsägning och det framgår också av artikeln, säger Billström till TT.

Publicerad: