Allianskollegorna kräver bättring - efter Billströms tabbe

Migrationsminister Tobias Billström.
Migrationsminister Tobias Billström.

Fredrik Reinfeldt tog sin migrationsminister i örat efter hans uttalande om att de som gömmer papperslösa inte är ”blonda och blåögda”.

Från den övriga Alliansen kräver man nu att Tobias Billström bättrar sig.

– Vi vill inte höra liknande uttalanden i framtiden, säger Hans Backman, migrationspolitisk talesperson i Folkpartiet.

Det har stormat ordentligt kring migrationsminister Tobias Billström (M) de senaste dagarna. I en intervju med Dagens Nyheter, som publicerades i måndags, sa han att papperslösa ofta göms av landsmän ”som inte alls är blonda och blåögda”.

Fick hård kritik av Reinfeldt

Trots att Billström omgående bad om ursäkt så blev kritiken mot honom mycket omfattande, från både höger- och vänsterkanten.

I går fick han dessutom stenhård kritik av statsminister Fredrik Reinfeldt, som påpekade att det inte var första gången som Billström trampade i klaveret.

– Det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken, sa Reinfeldt till TT. Han poängterade också att han har förtroende för Billström, tills annat anges.

Vill inte se fler tabbar

Från de andra Allianspartierna tycker man att det var bra att Billström bad om ursäkt och att Reinfeldt markerade hårt.

– När det gäller uttalandet så tycker vi i Folkpartiet att det var väldigt olyckligt. Nu vill vi jobba framåt och vårda den överenskommelse som Alliansen har med Miljöpartiet när det gäller migration, säger Hans Backman, migrationspolitisk talesperson i FP.

Från FP-håll vill man nu inte se några tabbar från Billström i fortsättningen.

– Det är viktigt att man som minister väger sina ord, att man formuleras sig tydligt så att alla kan uppfatta den politik som regeringen faktiskt för och som ligger i överenskommelsen. Vi hoppas få slippa höra mer sådana uttalanden i framtiden, säger Hans Backman.

Även Johan Hedin, migrationspolitisk talesperson för C, tyckte att Billströms uttalande var mycket olämpligt.

– Det tar vi kraftigt avstånd ifrån. Men när det gäller Billströms insatser i övrigt så tycker jag att, så länge han driver regeringens politik, att han överlag gör ett bra jobb. Det är många viktiga reformer som har kommit på plats under hans tid.

”Moderaterna stramar åt sin politik”

Däremot tycker Hedin inte lika mycket om när migrationsministern agerar moderat idéutvecklare på området. Sedan en tid tillbaka leder Billström en arbetsgrupp inom Moderaterna om just migration.

– Det är då vi får problem. Det verkar som om Moderaterna kanske går mot en mer stram migrationspolitik än vad vi andra vill. Och de får de göra om de vill, det är deras sak. Men det är viktigt att migrationsministern företräder regeringen när han talar, säger han.

"Bra att han bad om ursäkt"

Emma Henriksson är Kristdemokraternas talesperson i migrationsfrågor.

– Det var väldigt bra att Billström bad om ursäkt, man ska inte uttala sig så där, det finns aldrig något skäl för att göra sådana kopplingar. Som alla politiska företrädare rör han sig i förtroendebranschen, men det är tror jag han är medveten om också.

I morgon klockan 14.00 är Tobias Billström en av de ministrar som kommer frågas ut under frågestunden i riksdagen.

Publisert: