Wiechel står på tur för SD

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SD-toppen Lars Isovaara lämnar riksdagen efter väskskandalen.

Hans plats tas nu av Östergötlands distriktsordförande Markus Wiechel, 24, som tidigare dömts för förtal.

– Jag känner så klart att jag har väldigt mycket ansvar att förvalta. Jag måste sköta mig och det kommer jag göra så gott jag kan, säger han.

Markus Wiechel.
Markus Wiechel.

SD:s näringspolitiska talesperson Lars Isovaara, 53, lämnar riksdagen efter den senaste skandalen i partiet. Riksdagsledamoten polisanmäldes tidigt i går morse för förolämpning, misstänkt för att uttryckt sig rasistiskt och gjort grisljud mot en vakt i riksdagen.

Han skyllde först på att han var upprörd efter att han blivit bestulen på sin väska några minuter innan. Han fick dessutom partiledningen att backa upp honom med samma historia. Men i går kväll lämnades väskan in i riksdagen - Isovaara hade glömt kvar den på den restaurang han besökt tidigare under kvällen.

Ersättaren: ”Känns sådär”

Han blir den tredje talespersonen i SD som på kort tid tvingas lämna sin post. Nyligen har både Erik Almqvist, ekonomisk-politisk talesperson, och Kent Ekeroth, kriminalpolitisk talesperson, tvingats bort efter den uppmärksammade filmskandalen.

Men de båda sitter fortfarande kvar i riksdagen, till skillnad från Isovaara som nu lämnar.

I hans ställe står Markus Wiechel, ordförande i SD Östergötland, på tur.

– Det här känns väl lite sådär. Det är inte så här man vill hamna i riksdagen, säger han till Aftonbladet.

Han har under morgonen haft sms-kontakt med partiledningen med anledning av dagens händelse.

Har förberett sig

Wiechel har den senaste tiden fått förbereda sig vid flera tillfällen på att han kan komma in i riksdagen, då det varit oklart om Almqvist och Ekeroth ska sitta kvar i riksdagen.

– Jag har förberett mig, det finns andra skäl till det också. Jag har förberett mig redan innan under en längre tid. Så det ska inte vara några problem, säger han.

Han säger att det inte alls känns särskilt roligt i dag.

– Nej, det känns inte särskilt kul. Jag kommer självklart ta det på allvar och jag har varit beredd på det. Men det här är ingen rolig händelse.

Dömd för förtal

Wiechel är i dag anställd som politisk sekreterare för SD i Norrköpings kommun, där han också är gruppledare för sitt parti. Wiechel, som gick med i SD 2007, är dessutom och suppleant i partistyrelsen.

Du kommer in i riksdagen för ett parti som på kort tid förlorat tre ledande talespersoner?

– Jag känner så klart att jag har väldigt mycket ansvar att förvalta. Jag måste sköta mig och det kommer jag göra så gott jag kan. Det är så jag känner.

Markus Wiechel har flera gånger stämts för skriverier på en blogg. I en lagakraftvunnen dom från juli 2010 dömdes han för förtal av en politisk meningsmotståndare, på grund av en kommentar till en bloggpost.

– Det där vill jag inte kommentera, säger han.

Han har tidigare sagt till Aftonbladet att han inte tycker att domen stämmer överens med sanningen.

Publicerad: