Prima Barn AB tar över BUP – personal får gå

Reporter: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, Järva och Botkyrka i Stockholm tas över av företaget Prima barn och vuxenpsykiatri AB.

Företaget meddelar att nuvarande personal kommer att få gå, rapporterar SR P4 Stockholm.

– Det här är ett socialt utsatt område och barnen behöver kontinuitet. Det här är en katastrof, säger barnpsykologen Susanna Alevid till Aftonbladet.

Prima Barn och vuxenpsykiatri AB tar den 2 maj i år över ansvaret för den barn- och ungdomspsykiatriska öppenvården, BUP, i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Orolig över sin son

I upphandlingen meddelat att man endast vill ha egen personal. Därmed kommer nuvarande personal på BUP-enheten tvingas sluta.

En mamma, Caridad, berättar om sin oro över sin sexåriga son med ADHD, som i samband med köpet inte längre kommer att ha kvar sin terapeut.

 – För att han har ADHD får han en medicin, där man rekommenderar att den används i samband med annan behandling, till exempel terapi. Han har terapi på BUP Järva nu, men med den nya ledningen kommer hans terapeut att få gå, säger Caridad till Sveriges Radio P4.

Susanna Alevid är i dag psykolog på BUP Järva, och en av dem som slutar. Hon oroas över att barnen som är patienter nu riskerar att drabbas.

– Det är ju en katastrof skulle jag vilja säga. Vad sådana här verksamheter behöver är långsiktighet. Nu tappar man all kontinuitet. Det är givet att barnen blir lidande. Det här är ett särskilt socialt utsatt, tungt, område. Många barn är i behov av en långsiktig kontakt och av den anknytning som redan finns. Det här kan få förödande konsekvenser.

”Lägre kostnad inte möjlig”

Normalt brukar personalen i vårdenheter som tas över av en ny ägare få stanna minst ett år för att patienter inte ska drabbas. Men Prima barn och vuxenpsykiatri AB vill i detta fall göra ett övertag av verksamheten och inte, som brukligt, en övergång, eftersom man hävdar att de ska driva något helt nytt. 

Personalen som i dag är anställd av Praktikertjänst AB, som för fyra år sedan tog över Järva BUP från Aleris och landstinget, kommer nu att sägas upp.

Praktikertjänst AB har i sitt anbud i upphandlingen uppgett att det inte är möjligt att driva verksamheten till en lägre kostnad än i dag, eftersom området är i särskilt stort behov av barnpsykiatriska insatser.

Men Prima vann med lägsta anbudet för BUP i Järva och Botkyrka och även för två vuxenpsykiatriska enheter i Stockholm.

Större ersättning

Det nya vårdbolaget vill ha en modell med fler läkare och sjuksköterskor, och färre socionomer, psykologer och kuratorer.

Det är en modell som ger större ersättning från landstinget.

Flera anställda på BUP Järva som Aftonbladet pratar med uppger att det kommer att leda till att verksamhet som inte ger variabel ersättning – som kontakt med socialtjänst och skola, kommer att dras ned på.

– Det är läkare som äger Prima, så det är ju naturligt att de väljer den här inriktningen, säger en anonym i personalen.

Aftonbladet söker samtliga medlemmar i Prima barn och vuxenpsykiatris ledning och styrelse.

Prima: ”Fritt att söka jobb”

Anna Wiklund, vd för Prima och läkare

– Förändringar skapar alltid oro. Men det som rapporterats hittills stämmer inte, att alla kommer att gå. Det är fritt för de anställda att söka jobb hos oss. Flera av personalen kommer att stanna kvar och jobba för Prima. Det som skiljer när vi tar över är att det inte är en verksamhetsövergång då personalen automatiskt erbjuds att gå över. Vi har träffat enhetschefen på praktikertjänst för att överföra patienterna på ett säkert sätt, men vi vet inte ens vilka som jobbar där. Den informationen har vi inte fått eftersom det ju inte är en verksamhetsövergång.

Vd:n: ”Blir bättre”

Enligt Anna Wiklund stämmer inte heller farhågorna om att verksamheten kommer att försämras.

– Tvärtom. Den ersättning vi får de kommande åren är 50 procent högre än den Praktikertjänst haft. Man vill satsa på det här området. Vid upphandline utvärderar man dels kvalitet och dels pris. Jämför man de här landstingsersättningarna månar ju det för att vi ska få bättre vård.

– Vi kommer absolut inte heller dra ned på kontakt med socialtjänst och skola. Det är ju en förutsättning för att lyckas inom barnpsykiatrin.

Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Dag Larsson säger i ett pressmeddelande:

– Socialdemokraterna betvivlar inte att privata företag kan ge god vård, men i detta fallet handlar det inte om det. En av de viktigaste faktorerna för att få en fungerande barn- och ungdomsverksamhet är kontinuitet, den försvinner när verksamheten konstant ska upphandlas.

Publicerad: