Nyheter

Äldre väljare ger SD skjuts

Av: 

TT

NYHETER

Sverigedemokraterna hamnar på en ny rekordnivå hos Sifo. Ökningen är särskilt stor bland äldre väljare och i norra Mellansverige, skriver Svenska Dagbladet.

– Nominellt har SD nu sin starkaste stödtrupp i åldrarna över 65, säger Sifos Toivo Sjörén till tidningen.

I decembermätningen, som också publiceras i Göteborgs-Posten, ökar Sverigedemokraterna 1,5 procentenheter och får 10,0 procent. Uppgången är inte statistisk säker, men det är ökningen sedan augusti då partiet hade 6,2 procent.

Henrik Ekengren, Göteborgsprofessor i statsvetenskap, nämner några faktorer som han anser gynnar SD: eurokrisen, varsel och arbetslöshet samt att M och S uppfattas som alltför lika, skriver G-P.

Stärker vågmästarroll

Sedan augusti har Socialdemokraterna tappat drygt 2 procentenheter. I övrigt är det ett dött politiskt landskap; för övriga riksdagspartier är förändringarna försumbara. Skillnaden mellan regeringsalliansen och de tre rödgröna partierna minskar något i december jämfört med november, men inget av alternativen får egen majoritet. SD stärker sin vågmästarroll, och ökar i alla läger. Stödet är fortsatt starkast i Skåne och Bleking (18 procent) och svagast i Stockholm (drygt 4 procent).

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert: