Hovrätten skärper straffet mot 16-åringarna

I dag föll hovrättens dom

Carl–Eric Cedvander var nära att dö av misshandeln vid Kortedala torg.

Åklagaren tyckte att de två 16-åringarna som sparkade och slog på den 62-årige mannen fick för låga straff i tingsrätten.

Hovrätten skärpte i dag straffet för tonåringarna.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom endast på en punkt, att de bestämmer antalet timmar som de båda dömda 16-åringarna till 140.

Men den bedömer inte misshandeln som synnerligen grov som åklagaren anser den vara.

Hovrätten håller med tingsrätten om att gärningen som tonåringarna åtalats för varit livsfarlig och att det inte förelegat någon nödvärnssituation som de påstått. Att de har utövat våld mot en försvarslös person.

Synnerligen grov

I september dömdes de två 16-åringarna för grov misshandel av Cedvander till ungdomsvård med ungdomskontrakt och ungdomstjänst.

Men åklagaren ansåg att straffet var för lågt och överklagade domen till hovrätten där han begärde att ungdomarna skulle fällas för det betydligt grövre brottet synnerligen grov misshandel med påföljden nio och tio månaders sluten ungdomsvård.

Nära att dö

Även pojkarna överklagade.

De menar att 62-årige Carl-Eric Cedvander var den som först gick till attack mot dem den där söndagseftermiddag den 18 mars.

Carl-Eric Cedvander var nära att dö av den grova misshandeln.

Vittnen har beskrivit hur ett ungdomsgäng attackerade Cedvander mitt på torget och sparkade honom även efter att han hamnat på rygg i den torrlagda fontänen mitt på Kortedala torg.

Carl-Eric Cedvander har i dag inga minnen av misshandeln och den gav honom men för livet.

"Tänker på gaffel – säger kniv"

Han har förlorat synen på ena ögat.

Han minns ingenting från de senaste två åren.

Han har förlorat styrka i ena armen och benet och han har drabbats av svåra talsvårigheter.

– Jag kan tänka på en gaffel men sedan hör jag mig själv säga kniv. Jag anstränger mig för att säga rätt ord men det blir fel, har Carl-Eric Cedvander sagt i polisförhör.

– Tidigare kunde jag väldigt många namn på blommor och växter, inte minst de latinska. Allt det är borta nu.

Publisert: