Attackerade med fel fakta

Lööf fick be om ursäkt efter tabben i debatten

Annie Lööf tvingades rätta sig på Twitter.
Annie Lööf tvingades rätta sig på Twitter.

C-ledaren Annie Lööf anklagade Gustav Fridolin för att inte ha läst på ordentligt.

Men efter partiledardebatten visade det sig att det var hon själv som for med osanning.

”Det var fel i mina underlag”, skriver Lööf på Twitter.

Efter den senaste tidens turbulens i Centerpartiet låg mycket fokus på partiledaren Annie Lööf under gårdagens partiledardebatt. När hon skulle summera debatten tvingades hon dock erkänna att hon tabbat sig ­rejält i ett replikskifte med Gustav Fridolin (MP).

Under en diskussion om ekologisk mat i skolor och på sjukhus anklagade hon Fridolin, som nyligen gjorde ­comeback efter sex månaders ­föräldraledighet, för att inte ha läst på ordentligt.

– Gustav Fridolin har ju varit borta några månader och jag ­skulle vilja uppmana honom att ­läsa på, sa Lööf.

Fick fel underlag

Anledningen var att MP-språkröret sa att regeringen gör för lite för att hjälpa kommuner och landsting att styra offentliga upphandlingar av mat mot ekologiska alternativ.

– Jag skulle vara mer än lycklig om fler barn fick äta sund och ­säker mat i våra skolor. Därför har vi genom Kommerskollegiet tagit fram en handbok i hur man ska hantera lagen om offentlig upphandling, sa Lööf.

Men i den rapport hon hänvisade till finns enbart uppmaningar om att svenska kommuner och landsting ska akta sig för att ­rekommendera verksamheter att handla ekologiskt och närproducerat – eftersom det hotar den fria rörligheten.

I efterhand kommenterade Annie Lööf fadäsen på Twitter:

”Jag sa Kommerskollegiet i en replik. Det skulle vara Miljöstyrningsrådet, har jag blivit underrättad om. Fel i mina underlag.”

Hennes pressekreterare Kenneth Hultgren utvecklade ministerns snedsteg.

– Tyvärr fick hon fel underlag från oss medarbetare. Det var ­slarvigt av oss, säger han.

Annie Lööf hade stora krav på sig att leverera i går. Oron i C är fortfarande stor efter revolten bland gräsrötterna mot förslaget på nytt idéprogram.

– Den stora mediala debatten har kommit att handla om månggifte. Jag vill dementera att det kommer att finnas med i idéprogrammet, sa hon efteråt.

Rötterna

När Lööf valdes till partiledare var stödet för henne mycket starkt. Även hos mer traditionella partikamrater gick den marknadsliberala unga partiledaren hem. Hennes åsikter från tiden i ungdomsförbundet CUF var aldrig föremål för någon verklig intern diskussion.

Men idéprogramsdebatten har fått stödet bland gräsrötterna att vackla. Många har undrat vilka åsikter hon egentligen står bakom.

Därför betonade hon flera gånger sina rötter i den lilla småländska orten Maramö. Och genom en hård attack på oppositionen ville hon trumma in att C är landsbygdens parti.

Enligt Annie Lööf beslutade hon redan före stormen kring idéprogrammet att fokusera på landsbygden i partiledardebatten.

– För mig som Centerledare är landsbygden, det gröna och småföretagen grundbultarna i vår sakpolitik.

Ska ni inte profilera er där ­snarare än i frågor om mång­gifte och slopad skolplikt?

– Centerpartiet behövs ju uppen­barligen i svensk politik, när vi ser att bensinmackar lägger ner och affärer inte går runt.

Publisert: