Nyheter

Janne Josefsson debatterar fattigdom

Av: 

Niklas Eriksson

Ida Gustafsson

NYHETER

Janne Josefsson hittade inga barn som gick i foppatofflor på vintern.

I gårdagens Uppdrag granskning kritiserade han Majblomman och Rädda Barnen för att ha överdrivit statistiken kring fattiga barn.

Aftonbladet är på plats under den hätska diskussionen i SVT:s Debatt.

– Hon är inte att lita på den här kvinnan, jag lovar er, säger Janne Josefsson om Rädda Barnens Elisabeth Dahlin.

Janne Josefsson i programmet.
Janne Josefsson i programmet.

I Uppdrag Granskning gick Janne Josefsson bet i sin jakt på fattiga barn. Reportagets syfte skulle visa att frivilligorganisationer som Rädda Barnen, Majblomman och Bris har fel när de i kampanjer och undersökningar hävdar att barn i Sverige lever i fattigdom.

I programmet medgav organisationerna att de haft fel i sina kampanjer och rapporter och att dessa nu dragits tillbaka eller rättats till.

För första gången sedan reportaget spelades in i höstas möter Janne Josefsson Rädda Barnen och Majblomman igen i SVT Debatt.

Ytterligare gäster är debattören är Dick Erixon, opionionsbildaren Alice Teodorescu och Daniel Suhonen som är chefredaktör för socialdemokratiska tidskriften Tiden.

Debatten gick hätsk i programmet där Rädda Barnen säger att de tänker fortsätta använda begreppet barnfattigdom med argumentet att det inte behöver handla om ”absolut fattigdom”, det vill säga barn som inte har tak över huvudet eller mat för dagen.

– Vi har jobbat i tio års tid för barnfattigdom, vi tar fram ordentliga rapporter. Det har vi gett dig. Du har lyft fram en kampanj som vi påbörjade och avbröt hösten 2011, säger Agneta Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Janne Josefsson däremot vidhöll att de far med osanning och att detta inte är till hjälp för någon.

– De här organisationerna som vill väl lever i en frizon där medierna inte granskar dem, säger Josefsson som anser att organisationerna saknar självkritik.

Bortser från kunskap

När eftertexterna rullade efter Uppdrag Granskning kritiserades programmet på internet av politiker och experter som menade att Josefsson förminskar och förnekar fattigdom. Och kritiken mot programmet fortsatte under dagen. Tapio Salonen, professor i socialt arbete menar att det finns tydliga definitioner på fattigdom, om man lever på försörjningsstöd eller har en låg disponibel inkomst.

– Jag kan bara konstatera att man bortser från den här kunskapen i "Uppdrag granskning". Man kan betraktas som fattig även om har kläder och mat för dagen, sa Tapio Salonen till Aftonbladet.

”Undersök fattigdomen”

Författaren Susanna Alakoski som själv var med i reportaget skriver i dag i en artikel i Dagens Nyheter om sin barndom:

”Jag är uppvuxen med tv, men jag har upplevt Kronofogden komma och hämta både dammsugare och tv (för att vi inte kunde betala persiennerna). Det fanns missbruk i mitt hem, men vi var fattiga även mellan perioderna. Jag hade vänner, men jag blev av med mina jämnåriga kompisar eftersom jag inte hängde med i klädstil, resor, aktivitet etcetera”.

Hon skriver vidare att Uppdrag granskning i stället för att leta efter barn i sommarskor borde ha undersökt hur fattigdomen i Sverige ser ut i dag:

”Hur hänger sociala problem som till exempel våld, förstörelse och kriminalitet, ihop med brist på pengar?”

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter