Vilka mord ska ge livstid?

NYHETER

Mördade mamman inför barnen – nu tas fallet upp i Högsta domstolen

1 av 2 | Foto: Kvinnan knivhöggs inför ögonen på sina två små barn. Den misstänkte mannen greps odramatiskt på platsen.

En pappa dödar en mamma med bajonett framför deras två små barn.

Är brottet tillräckligt allvarligt för att ge livstids fängelse?

Det ska Högsta domstolen nu besluta.

Den 17 februari 2012 står en man på sin balkong och fångar det som händer på innergården i centrala Malmö med kamera.

Den 38-åriga mamman kommer gående med sina två döttrar, 3 och 6 år gamla. De har varit i lekparken och ska hem och äta mat i det skyddade boende som kvinnojouren ordnat åt dem.

Sedan hon lämnat barnens pappa ett halvår innan har han gjort sig skyldig till olaga frihetsberövande mot henne, dömts till ett års fängelse och fått kontaktförbud.

Men efter omfattande efterforskningar har han nu hittat dem.

Den 47-årige mannen är beväpnad med en bajonett och springer fram mot sin ex-sambo på innergården. Sedan hugger han henne två gånger.

Bilderna som visas upp i Högsta domstolen under onsdagens förhandling lämnar ingen oberörd.

Rätten får se hur den i dag 47-åriga mannen ligger böjd över kvinnan. Hur hon rör sig. Hur de rädda barnen i sina bylsiga vinteroveraller drar sig från sina föräldrar och mot en vägg.

Sätter sig på huk

När mamman inte rör sig mer går pappan fram till sina barn, fortfarande beväpnad. Han sätter sig på huk framför dem. Den äldsta flickan går i väg och håller för öronen.

Blodpölen växer. Runt mamman ligger barnens leksaker från sandlådan utspridda. Ur hennes ficka har överfallslarmet åkt ut.

Hon hann aldrig larma.

Polis och ambulans är snart på plats men kvinnan är redan död. Barnen omhändertas. Pappan grips.

Det är så tyst i Högsta domstolens pampiga sal att det enda som hörs när bilderna visas är pendelns slag i det antika golvuret. Den tilltalade 47-årige mannen orkar inte titta längre utan sänker blicken ned i bordet.

Dömdes först till livstid

Anledningen att fallet nått ända hit är för att avgöra om det här brottet är tillräckligt allvarligt för att påföljden ska bli livstids fängelse.

Mannen dömdes först till livstid av Malmö tingsrätt men hovrätten ändrade sedan straffet till 17 års fängelse.

Den 47-årige mannen har hela tiden hävdat att han aldrig planerade eller hade för avsikt att döda sina barns mor. Han kallar sitt handlade för en impulsgärning och vill få sitt straff sänkt.

I en dom från 2007 beslöt HD att livstidsstraffet är förbehållet de allvarligaste morden. Den som gjorde sig skyldig till mord då fick antingen livstid eller tio års fängelse. Straffskalan utvidgades 2009 till att det högsta tidsbestämda straffet blev 18 år.

Nu vill riksåklagaren få vägledning av Högsta domstolen om vilka mord som är så allvarliga att de ska leda till livstids fängelse.

Enligt My Hedström som företräder Riksåklagaren i målet finns det bara försvårande omständigheter i det här fallet och mannen ska därför dömas till livstids fängelse.

I dag, torsdag, fortsätter förhandlingarna i Högsta domstolen.