S-kongressen 2013

Löfvens jobbansvariga petas

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Ylva Johansson får ingen plats i partistyrelsen

Ex-ministern Ylva Johansson, 49, petas ur Socialdemokraternas partistyrelse.

Trots att hon är talesperson i partiets tyngsta fråga – jobben.

– Det är tråkigt, säger hon.

Ända sedan Stefan Löfven tillträdde som S-ledare förra året har han pekat ut jobben och kampen mot arbetslösheten som sin allra viktigaste fråga. Vid sin sida har han hela tiden haft Ylva Johansson, som talesperson i arbetsmarknadsfrågor i riksdagen. På S-kongressen har hon dessutom varit föredragande i jobbfrågor tillsammans med gruppledaren i riksdagen, Mikael Damberg.

"Tråkigt"

När Socialdemokraternas kongress i dag avgjorde vilka som ska sitta i den 26 personer stora partistyrelsen fanns det inte längre någon plats för Johansson, trots att hon var nominerad från sitt hemdistrikt. Inte heller någon av de 15 suppleantplatserna veks för talespersonen.

– De sakerna hänger inte automatiskt ihop, jag kommer ju att fortsätta som talesperson och att jobba med arbetsmarknadspolitiken, men det är tråkigt att jag inte fick sitta i partistyrelsen, säger Ylva Johansson.

Hur tolkar du det?

– Nej, jag har ingen särskild tolkning, men jag tycker det är tråkigt, säger hon och dementerar samtidigt uppgifter som talar om att petningen gör att hon hotar att hoppa av.

Ylva Johansson är en av partiets i dag aktiva politiker som har mest erfarenhet. Hon har varit statsråd och satt tidigare i den innersta kretsen, VU. Från den rollen petades hon dock 2011. Johansson var under stormen kring den förre partiledare Håkan Juholt en av dem som var allra mest kritisk mot hur partiet då sköttes.

Bråkigt i valberedningen

Enligt uppgifter till Aftonbladet har arbetet i valberedningen, som letts av riksdagsledamoten Berit Högman, stundtals varit mycket bråkigt.Ledamöterna har haft mycket svårt att komma överens och kritiken har till stor del gått ut på att för många av de föreslagna ledamöterna bor i Stockholm. Samtidigt som Västsverige och Skåne tryckt på mycket hårt för sina ledamöter.

Källor uppger att det är av den anledningen som Ylva Johansson nu också petas från partistyrelsen. Liksom partiledningen med Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Carin Jämtin bor Johansson i Stockholm. Distriktet i Stockholm har i stället fått behålla sin ledamot Veronica Palm i VU samt fått in Omar Mustafa, Stockholms arbetarekommun, i partistyrelsen. En annan som också petats från PS är Anders Ygeman, också han Stockholmare och sedan länge talesperson i trafikfrågor i riksdagen.

Pusslet kring vilka som skulle föreslås att sitta i partistyrelsen blev klart mycket sent. Ylva Johansson fick besked bara timmar innan valet, att hon hade petats.

Är det falangstriderna som nått så långt in i partiet att du nu petas på grund av att du är stockholmare?

– Jag har ingen kommentar till det. Det är en fråga man behöver ställa till valberedningen.

SSU i PS

Många nya namn har kommit till i partistyrelsen. En av de nyvalda är Daniel Olsson, 25 år. Han är i dag distriktsordförande för SSU Gävleborg och ordförande i kommunfullmäktige i Gävle. Han blir en av de yngsta ledamöterna i partistyrelsen någonsin.

– Jag tror att man som ung kan bidra med väldigt mycket också i partistyrelsen, så det ska bli väldigt roligt, säger han.

Också SSU:s ordförande Gabriel Wikström är nöjd. Ungdomsförbundet har kämpat för fler yngre i partiets olika ledande organ.

– Vi är glada att det har blivit ganska stora förändringar men vi ser det här fortfarande som små steg på vägen mot målet om att ha 25 procent under 35 år, också i partistyrelse och verkställande utskottet, säger han.

Aftonbladet har sökt valberedningens ordförande Berit Högman, utan resultat. Hon har tidigare slagit fast att målet för arbetet hela tiden har varit föryngring och störrre mångfald bland partiets företrädare.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongressen 2013

Socialdemokraterna