Nyheter

GW: "Polisen har framkallat livsfara"

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Två unga män dog efter att ha stulit bensin och polisen begärt stängning av Hjulstabron.

Nu utreds polisen för vållande till annans död, och Leif GW Persson är bekymrad:

– Det finns ingen proportion. Man har framkallat en direkt livsfarlig situation, säger han till Aftonbladet.

Chefsåklagare har inlett förundersökning eftersom polisen använt Hjulstabron som någon form av fast hinder utan att följa anvisningar från Rikspolisstyrelsen som bland annat säger att polisbilar ska stå vid det fasta hindret med blinkande blåljus.

– Redan där är det ett tjänstefel. Sedan får vi se om det räcker till vållande till annans död, utöver det, säger Håkan Roswall till Aftonbladet.

Bristande ledningsfråga

Kriminologen Leif GW Persson är upprörd över uppgifterna han fått om polisens förfarande under natten.

– Det går inte att göra så. Om det är som de själva uppger att polisens ledningscentral bestämt för att stänga bron framkallar man en direkt livsfarlig situation. Det är en ledningsfråga för polisen som brister.

– Med tanke på att de här personerna är misstänkta för brott någonstans mellan ringa stöld och stöld, finns det ingen proportion. Det ska råda proportionalitet mellan ingripandet och det brott som föregått ingripandet. Här är frågan om man skulle ha följt efter dem över huvudtaget, säger han.

"Långt över tjänstefel"

– De här har säkert en massa små skitbrott i bagaget men det är knappast samhällets fiende nummer ett vi pratar om. Hade man varit på väg från en mordplats eller på väg att mörda någon annan hade det möjligtvis varit en annan sak.

Leif GW Persson uppger att han inte kan påminna sig om att något liknande tidigare hänt.

– Ibland händer det att man sätter upp polisbilar som hinder, eller att man använder spikmattor. Men då är man väldigt restriktiv. Det här kan jag inte komma ihåg att jag någonsin hört talas om.

– Om de har tagit det här beslutet blir ansvarsfrågan jävligt knepig. Det faller inte på besättningen i polisbilen utan på ledningscentralen. Länsvakthavande har gått långt utöver tjänstefel om det här stämmer.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert: