Täbymord kan ge svar om dubbelmordet i Linköping

Dna-prover matchas med gärningsmannen

Mordet på den 13-åriga Täbyflickan kan kopplas samman med flera fall.

Åtta år efter dubbelmordet i Linköping kan utredningen ta ny fart med dna-spår.

– När det inträffar något grovt brott mot barn är det intressant för vår utredning, säger Linköpingspolisens utredare Jan Staaf.

Fallet med den mördade 13-åringen kan ge leda till nya utredningsspår för Linköpingspolisen. Sedan dubbelmordet 2004 kopplas Linköpingspolisen in vid grova våldsbrott mot barn.

– Det som är bra för oss i det läget är att gärningsmän som kan misstänkas för brott med väntat fängelsedom registreringstopsas och proverna körs med automatik med de spår vi har i vår utredning, säger Jan Staaf som arbetar som utredare av dubbelmordet vid Linköpingspolisen.

Väntar på provsvar

Om den 31-årige mannen som begärts häktad för mordet på den 13-åriga Täbyflickan kan knytas till dubbelmordet i Linköping kan prover från dna-topsning avgöra. Men när analyssvaren kommer vet inte Jan Staaf.

– Ofta kan man vilja ha provanalysen snabbt om det finns risk att gärningsmannen utför ett dåd igen, i det här fallet vet vi att gärningsmannen är inlåst. Och det är alltid en fördel, säger han.

”Pratat med många ynglingar”

För åtta år sedan, på morgonen den 19 oktober 2004, mördades åttaåriga Mohammad Ammouri på och 56-åriga Anna-Lena Svensson på Åsgatan i Linköping.

Pojken attackerades först med en kniv och dödades med besinningslöst våld. Polisens teori är att Anna-Lena Svensson höggs i hjäl efter att hon försökt hjälpa pojken.

Trots säkrad dna-bevisning har polisen inte hittat en träff på en gärningsman.

– Åtta år har gått. Vi har pratat med oerhört många ynglingar, men inte hittat vår person.  

– Förr eller senare hittar vi vår gärningsman och vi får väl tro och hoppas att vi gör det denna gången, säger Jan Staaf.

Publisert: