Slutstriden om Centerns idéprogram är i full gång

avPär Karlsson

Nu hoppas partiet på en vändning

1 av 3 | Foto: Per Ankersjö (C).

När förslaget till nytt idéprogram lanserades i Centerpartiet väckte det ramaskri.

När partistyrelsen nu arbetar på sin version har flera kontroversiella förslag fått stryka på foten.

– Men det absolut viktigaste är att vi tar striden för fri invandring, säger Per Ankersjö (C), som ledde gruppen som skrev förslaget.

Dagarna före jul förra året presenterade en arbetsgrupp inom Centerpartiet ett förslag till ett nytt idéprogram. Där föreslogs bland annat att partiet i framtiden skulle verka för fri invandring, plattare skatt, slopad skolplikt, slopad arvsrätt och att månggifte skulle tillåtas.

Veckorna som följde blev turbulenta för partiet. Kritiken mot idéprogrammet var hård från stora delar av centerrörelsen och flera distrikt valde att skriva egna varianter av programmet. Enligt kritikerna var programmet alldeles för nyliberalt och man menade att den sociala tonen helt glömts bort.

Partistyrelsen presenterar sitt förslag

När stormen var som hårdast tvingades partiledaren Annie Lööf att avbryta sin semester för att flyga hem och försöka skapa lugn i det krisande partiet. Hon markerade omgående att varken månggifte eller förändrad arvsrätt var något som hon ställde upp på. På partiets kommundagar i Örebro i början av februari sa hon också att det inte är aktuellt med slopad skolplikt.

Just nu sitter Centerns partistyrelse i möte och filar på sitt förslag till hur idéprogrammet ska se ut. Diskussionerna inleddes i går kväll och avslutades i dag. Det som styrelsen kom fram till är det förslag som Annie Lööf hoppas få ombudens stöd för på den extra partistämman 22-24 mars där idéprogrammet ska klubbas.

”För mycket fokus på individens frihet”

En av dem som var mest kritisk till förslaget till idéprogram var riksdagsledamoten Staffan Danielsson från Östergötland.

– Det var för mycket fokus på individens frihet och för lite fokus på att stå upp för de svaga, säger han.

Hans distrikt var ett av dem som skrev en helt eget variant av idéprogrammet.

– Min uppfattning är att att reaktionen från centerrörelsen har varit entydig, i linje med det som vi har fört fram från Östergötland. Det handlar om att bättre balansera behovet av individens frihet, en rimligt stark stat och att stå upp för de svaga i samhället. Vi hoppas och tror att partistyrelsen lägger sig nära det, säger Danielsson.

Ett av de förslag som väckte intensiv debatt var det om fri invandring.

– Vad gäller fri invandring så tror jag vi kommer vara överens om att det kommer vara en vision att jobba efter, men inget som Sverige ensidigt kan gå före med i närtid.

Staffan Danielsson tror att debatten har varit bra och nödvändig för C, även om känslorna har svallat i det krisande partiet.

– Jag tror det här kan bli en nystart för partiet och Annie Lööf. Programgruppen har verkligen lyckats i två avseeden, den skulle lägga djärva förslag och tända en debatt och det kan ingen beskylla dem för att de inte har gjort.

Han hoppas att också den liberala falangen i partiet blir nöjda.

– Men de måste också acceptera att partiledaren och partistyrelsen måste samla hela partiet, så att det blir ett mer socialliberalt program. Jag tror det och hoppas att programmet kan samla hela rörelsen, inklusive liberalerna i Stockholm.

Hoppas på spetsigt program

Arbetsgruppen som tog fram förslaget till nytt idéprogram leddes av stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö från Stockholm. Även han tror att den stundtals hårda debatten har varit bra för partiet. Men han hoppas att partiledningen vågar vara spetsig i sitt förslag.

– Då menar jag inte att man behöver vara för månggifte och sådana saker, men att man är ideologiskt stringent. Så att vi blir relevanta och tydliga med vad vi står för, säger han.

Ankersjö hoppas att förslaget om fri invandring blir kvar även i partistyrelsens förslag.

– Det är otroligt viktigt utifrån den debatt vi har just nu när nästan alla partier har dragit sig åt det sverigedemokratiska hållet. Och då ska banne mej Centerpartiet stå upp för humanismen, säger han.

Tror på vändning för C

Redan 2011 fattade partiet ett beslut på sin stämma om "Nybyggarlandet Sverige".

– Det är egentligen mycket spetsigare. Där går man verkligen in på dagspolitik och säger att så här ska vi successivt förändra Sverige så att vi på sikt kan bli ett land med fri invandring. Det är en av Sveriges stora framtidsfrågor, i ett land där vi själva föder allt förre barn och blir allt äldre, säger han.

Precis som Staffan Danielsson tror Ankersjö att det nu kommer att vända för Centerpartiet.

– Jag tycker man ser tecken redan, bland annat genom Annie Lööfs fenomenala tal och ledarskap på kommundagarna. Jag tror man i efterhand kommer se att vändpunkten för Centerpartiet blev vintern 2013.

ARTIKELN HANDLAR OM