Attackeras – från alla håll

avOskar Forsberg, Leo Lagercrantz

Bildts försök att stoppa EU:s krav mot Iran har lett till storbråk inom alliansen

på tvären Flera EU-länder vill införa ett totalförbud mot all handel med Iran. Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt sätter sig på tvären och vill inte skärpa kraven på sanktioner mot Iran. Nu blir han hårt kritiserad från flera håll både inom och utanför alliansen för sin hållning.

Sverige försöker stoppa EU från att skärpa sanktionerna mot Iran. Orsaken uppges vara en affär ­mellan ­Ericsson och Irancell.

­Utrikesminister Carl Bildts hållning har nu lett till storbråk i alliansen.

– Det är nödvändigt med hårdare press mot Iran och det är olyckligt om Sverige nästan ensamt motarbetar det, säger Folkpartiets Fredrik Malm.

I dag ska EU:s utrikes­ministrar träffas i Luxemburg för att rösta om nya sanktioner mot Iran.

Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien vill ha ett totalförbud mot all handel ­mellan EU och Iran – men Sverige motsätter sig.

Orsaken uppges vara en ny affär mellan Ericsson och det iranska telekombolaget Irancell, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

– Vi vet att man i Sverige är nervösa att affären ­mellan Ericsson och Iran inte ska bli av.

’Pinsamt beteende’

Svenskarna befarar att andra länder med människorättsproblem, som till ­exempel Kina, kommer att höra talas om den inställda affären och börja oroa sig över sina affärer med Ericsson, säger en tjänsteman på israeliska UD i Jerusalem till Haaretz.

I veckan har diplomater från Tyskland, Frankrike och England riktat skarp kritik mot svenska UD. Enligt Haaretz källa beskrev en tysk diplomat svenskarnas beteende som ”pinsamt, ­absurt och ologiskt” i samtal med en israelisk kollega.

Även på hemmaplan får Bildt kritik.

– Det finns olika uppfattningar inom alliansen där främst Moderaterna vill se en mjukare linje gentemot mullorna. Det är nödvändigt med hårdare press ­gentemot regimen i Iran och det är olyckligt om Sverige blir en flankspelare som nästan ­ensamt motarbetar det, ­säger Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet.

’Vill ha tuffare linje’

Désirée Pethrus (KD) ­håller med:

– Vi vill ha tuffare tag mot Iran, det är viktigt att Sverige inte står ensamt i det här, vi vill ha en tuffare linje än Moderaterna.

Inte heller C står helt på Moderaternas sida:

– Vi motsätter oss inte ökade sanktioner och man balanserar upp dem med ­dialog. Det är den hållning vi haft, säger utrikespolitiska talespersonen Kerstin Lundgren.

Vill öka trycket

Socialdemokraternas ­utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin beklagar att Bildt inte markerar tydligare mot Iran.

– Ända sedan Sverige var ordförande i EU har Bildt sett sig själv som en medlare och intagit en mjukare hållning gentemot Iran. Jag menar att man genom smarta sanktioner ska öka trycket på Irans beslutsfattare, på grund av deras kärn­program samt deras beteende i konflikten i Syrien.

Aftonbladet har förgäves sökt Carl Bildt.

Till DN ­säger han:

– För något år sedan ­ägnade sig anonyma tjänstemän på israeliska UD åt smutskastning mot Sverige och ­sade konstiga saker. Då ­sade vi åt dem att sådant ägnar man sig inte åt seriösa l­änder emellan. Nu kommer vi att begära en förklaring varför de ägnar sig åt dessa.

Han medger dock att en del i den svenska regeringens uppdrag är att värna svenska företags intressen.

– Men det som skrivs är att Ericsson har ett stort nytt kontrakt på gång. Det är ­taget ur deras sagoverkstad.

De håller inte med Carl Bildt

Vi vill ha tuffare tag mot Iran, det är viktigt att Sverige inte står ensamt i det här, vi vill ha en tuffare ‧linje än moderaterna.

Désirée Pethrus, kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson

Ända sedan Sverige var ord‧förande i EU har Bildt sett sig själv som en medlare och ‧intagit en mjukare hållning gentemot Iran. Jag menar att man genom smarta sanktioner ska öka trycket på Irans beslutsfattare, på grund av deras kärnprogram samt ‧deras beteende i konflikten i Syrien.

Urban Ahlin, socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson

Det är nödvändigt med hårdare press gentemot regimen i Iran och det är olyckligt om Sverige blir en flankspelare som nästan ensamt mot‧arbetar det.

Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet

Ericsson förnekar ny affär

Ericsson har tecknat en mängd avtal med Irans statliga telefon‧bolag Irancell de ‧senaste åren – affärer som kantats av kontroverser.

I oktober 2011 rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg News att Ericsson ‧exporterade gps-teknologi till Irancell. Enligt Bloombergs granskning användes tekniken av den iranska ‧regimen för att spåra oppositionella och regimkritiker.

Ericsson dementerar att en ny affär med Irancell är på gång.

– Sedan 2010 så tar vi inga nya kontrakt i Iran. Då infördes sanktioner mot den finansiella marknaden i landet, sedan dess är det svårt att bedriva affärer där, säger Fredrik Hallstan, press‧talesman för Ericsson.

Ericsson har i dag ‧omkring 300 medarbetare i Iran.

Deras sista kontrakt löper ut 2013.