Köttbluffen: Ton med oxfilé var färgat fläsk

Leverantören av bluffköttet säger sig ha blivit ”grundlurad”

Tusentals kilo ”oxfilé” var egentligen färgat fläsk.

Fusket upptäcktes av svenska grossister och har lett till en internationell varning för bluffköttet – som kan göra dig sjuk.

Grossisten Svensk Cater har upptäckt vad som kan vara en omfattande köttbluff. Svenska Dagbladet avslöjar i dag att flera ton kött som sålts av leverantören Heat AB som oxfilé egentligen var fläskfilé – som färgats.

Och köttet kan ha nått svenska butiker och restauranger.

Fuskköttet upptäcktes när Svensk Cater fick tillbaka ett parti ”oxfilé” från en kund som märkt att den inte betedde sig som den skulle, köttet var bland annat för blött.

Injicerat med färgämne

Då rörde det sig om fryst argentinsk filé men när Svensk Cater beställde nytt kött från Heat AB fick man en ungersk motsvarighet – som också visade sig vara färgat fläsk, skriver SvD.

– Jag provade själv produkten. Då upptäckte jag att den hade blivit enormt mycket injicerad och det var med ett färgämne, säger Thomas Narving på Svensk Cater till tidningen.

Han skickade köttet till Livsmedelsverket som efter tester kunde slå fast att det rörde sig om behandlad fläskfilé.

Enligt Narving har Svensk Cater inte sålt det falska nötköttet vidare. Men Heat AB har levererat kött till fler grossister.

Oxfilé serveras ofta lite blodig och inte helt genomstekt, men att äta fläskkött som inte är ordentligt tillagat kan leda till hälsoproblem.

Europeisk varning utfärdad

Bland annat kan fläsk innehålla bakterien Yersinia enteroco­litica som ger matförgiftning och trikiner, en typ av små maskar, som i första hand infekterar rovdjur och all­ätare, skriver SvD.

Livsmedelsverket har gått ut med en varning via EU:s livsmedels- och fodervarningssystem eftersom man misstänker att köttet kan leda till hälsofara. Det tror man eftersom färgämnet som tillsatts inte har deklarerats för att det ska få köttet att likna oxfilé.

– Då kan man misstänka att det är en otillåten, farlig tillsats, säger Pontus Elvingson, statsinspektör på Livsmedelsverket till SvD.

Leverantören Heat har polisanmälts av bland annat Svensk Cater och Karlstad kommun men även Svalöv kommun där Heat AB har sitt säte ska gå till polis.

”Grundlurad”

I det senare fallet för att Heat inte anmält att de ska bedriva livsmedelsverksamhet.

Åke Hultberg på Heat AB uppger att de köpt 30-40 ton kött från ungerska företaget Filetto bara i år och sålt vidare i Sverige. Partiet som egentligen var fläsk har de tagit in i tron att det var oxfilé.

– Jag håller nu på att driva en process mot Filetto. Jag har blivit grundlurad, säger Åke Hultberg till SvD.

Känner du till mer matfusk? Hör av dig!
Publisert: