Nyheter

Marknadsför kommunal strand med storbystad pinuppa

Av: 

Niklas Eriksson

Sara Lodin

NYHETER

Sotenäs turisms ordförande: ”Varit så i urminnes tider”

Badholmarna i Sotenäs marknadsförs på en turistkarta med en pinuppa med stora, bara bröst.

Nu kritiseras turistbyrån för sexism.

– Det har sett ut så för att illustrera nakenbad och bilden har suttit där sedan tidigt 2000-tal, säger ordförande Göran Olsson till Aftonbladet.

Maja Koppfeldt och hennes tioåriga son var i Bovallsstrand och när hon skulle visa på turistkartan var de befann sig fick hon en chock.

– Vi var ute på en familjeutflykt och skulle kolla på kartan för att se var badet var någonstans. Då såg jag den där bilden och blev väldigt förvånad. Min första tanke var att det var ett nakenbad, men de har ju formella bilder som inte ser ut så där. Under bilden fanns det en vanlig bild på en strand. Det är så otroligt korkat, jag blev både förvånad och upprörd, säger hon till Aftonbladet.

”Blir mörkrädd”

Maja Koppfeldt upprördes över att en bild på en kvinna som badar toppless ska symbolisera en kommunal badplats och skrev ett inlägg om det på sajten Mittfunktionshinder.se.

Hon skriver att hon blir mörkrädd och undrar hur den den tecknade bilden av den storbystade pinuppan ens kunnat komma med på kartan:

”Jag bekymras över att kvinnor alltid betraktas som sexuella objekt. Vem har bestämt att det ska se ut på detta viset?” skriver hon i inlägget.

Hon kritiserar Sotenäs turism för sexism när de valt den illustrationen i stället för en vanlig badplatssymbol.

– Problemet är ju att det är en kommun som står för den här bilden. Det är ett ganska omodernt sätt att se på saker. Jag tänker på unga kvinnor som jobbar i kommunen – ska de behöva godta sådant här? Jag tror det är den kulturen de har i kommunen, de måste uppleva det här som ett skämt. Men det är inte roligt, det är bara dumt, säger hon.

Maja Koppfeldt ifrågasätter även bildens symbolik och framhåller att det kan vara svårt för människor med funktionsnedsättningar att förstå vad bilden vill säga.

"Jag har arbetat med människor med olika funktionsnedsättningar. För många människor i vårt samhälle är det svårt att tyda symbolik", skriver hon på sajten.

"Kommer föredra att den tas bort"

Sotenäs turisms ordförande Göran Olsson säger att han på styrelsens möte på torsdag kommer föredra att bilden tas bort.

– Det skulle förvåna mig om övriga styrelsen inte går med på det. Det räcker med att en person besöker vår kommun och mår dåligt av bilden, så vill vi inte ha det.

Han berättar att bilden visat på ett nakenbad, som fortfarande finns på platsen.

– Jag lägger inga värderingar i den sexistiska aspekten, för det kan jag inte. Det var en symbol som man ansåg vara bra för tio år sedan. Men vi ska ta bort den här kvinnan och se över våra andra badplatser.

Maja Koppfeldt hoppas nu att bilden försvinner från kartan.

– Vad är det som är det roliga? Vad får turisterna för bild av Bovallstrand? Varför dra sexistiska skämt? Det hör inte hemma där, säger Maja Koppfeldt.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter