Lambertz om Quick-striden: Motståndet är nedkämpat

avJohn Granlund

NYHETER

Kritikstormen mot HD-domaren Göran Lambertz har varit hård under dagen.

Men själv tycker han att allt är lugnt.

– Jag kan inte påminna mig någon som sagt emot i sak på senare tid, säger han till Aftonbladet.

Göran Lambertz har fått skarp kritik för sin omfattande mejlkorrespondens med flera involverade i Quick-målet, bland annat från polisprofessorn Leif GW Persson, advokat Leif Silbersky och Sveriges Advokatsamfund.

– Jag tycker att det är olämpligt, jag tycker att det är sorgligt och det skadar HD och rättsväsendet, säger advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till TT.

"Ingen har sagt emot"

Men Göran Lambertz själv verkar ta kritiken med ro. I morse skrev han i en Facebook-uppdatering: "känner för första gången att Qiuckmotståndet är i princip nedkämpat. Det tog nästan en månad. Nu kommer nästa fas", vilket sajten Ajour var först med att rapportera om.

När Aftonbladet når Göran Lambertz står han fast vid sin segervissa statusuppdatering - trots dagens skarpa kritik.

Har medvind

– Motståndet mot de synpunkter som jag förde fram, att det här var felaktiga slutsatser, det har ju inte ändrats. Jag kan inte påminna mig om någon som har sagt emot i sak på senare tid. Det dyker aldrig upp några argument emot det längre, säger Göran Lambertz.

Vad är "nästa fas"?

– Det jag skrev i DN i går.

Är det rimligt att en HD-domare talar om att nedkämpa "Quick-motståndet"?

– Ja, men det gör jag inte som HD-domare. Det gör jag som rättspolitisk debattör och före detta JK. Det kan man göra fast man är HD-domare. Det är många som säger att man inte kan göra det, men de är ute i ogjort väder tycker jag, säger Göran Lambertz.