Storm mot H&M efter Uppdrag Granskning

Publicerad 2013-02-07

På Facebook och Twitter rasar användare mot Hennes & Mauritz.

Hanteringen av hoten mot 21-åriga Julia, som inte togs bort från företagets facebooksida, beskrivs som "skamlig" och "patetisk".

– Vi valde att inte ta bort det ursprungliga inlägget då det kan tolkas som en form av censur, skriver Miriam Tappert, sociala medier-ansvarig för H&M, i ett mejl.

I gårdagens Uppdrag Granskning berättades om de enormt många hot som 21-åriga Julia fick utstå, efter att ha skrivit ett inlägg på Hennes & Mauritz Facebooksida. Hot som fick stå kvar i över en månad utan att H&M gjorde något åt dem.

På Twitter och Facebook har reaktionerna varit starka mot företaget.

”Att H&M tillåter mord- och våldtäktshot på sin Facebook-sida. Finner ej ord för detta… Deras ursäkt i UG var ju helt patetisk…”, skriver en användare på Twitter, där hashtaggen #näthat gått varm efter Uppdrag Granskning.

På Facebook har väldigt många hört av sig till H&M. En person undrar, ”Om ni som internationellt företag inte vet hur man ska sköta sociala medier kanske ni inte ska använda er utav dem?”

– Vi ser nu över våra rutiner för hur vi hanterar kommentarsflödet för att undvika att detta händer igen, skriver Miriam Tappert till Aftonbladet.

”Kan bli bättre”

På Hennes & Mauritz säger man att man brustit i sina rutiner och ska dra lärdom av det inträffade.

Man säger sig ta starkt avstånd från den här typen av kommentarer, som man menar är ett generellt problem i samhället. Reglerna som företaget har på Facebook ska efterlevas och man ser nu över hur man kan bli bättre.

– Man ska också komma ihåg att de som skriver de kränkande kommentarerna har ett stort ansvar, skriver Miriam Tappert.

Hotades efter fråga

I Julias inlägg undrade hon varför klädkedjan säljer en t-shirt med ett motiv av den avlidne amerikanske rapparen Tupac på. Tupac var dömd för sexualbrott i USA.

Tusentals Facebookanvändare svarade argt på Julias inlägg. "Käften, jag hoppas du blir våldtagen", skrev en person.

Tupac-tröjan är nu borttagen från H&M:s sortiment.