Fartygsvrak lastat med vin funnet i Östersjön

Publicerad 2012-10-01

Dennis Åsberg visar upp vinflaskorna man lyckats bärga.

Astrid sjönk för nära hundra år sedan.

I somras hittades vraket – och den drickbara lasten.

– Flaskorna har varit i London på analys, det är förstklassigt vin, säger skattletaren Dennis Åsberg.

Dykarna fann 21 flaskor vin som de tog med upp till ytan.

Vintern 1916, Första världskriget skulle hålla på i två år till.

Men S/S Astrid var inte ute på Östersjön i krigsärende.

Hennes främsta uppgift var att leverera lyx till välbärgade ryssar.

Men färden fick ett tidigt slut.

En tysk ubåt fick sikte på handelsbåten Astrid och hon sjönk ohjälpligt ner till botten någonstans mellan Finland och Sverige.

”Täckt i bladguld”

Sommaren 2012, Dennis Åsberg och Peter Lindberg från Ocean X-team var egentligen ute efter att undersöka den mystiska cirkeln på Östersjöns botten. Men när de fick problem med sin tekniska utrustning fick de lite tid över.

Och de hade tur. De såg på sina sjöscannrar att de hittat ett fartygsvrak.

– Man fick ju gåshud. Vraket är intakt, masterna är kvar och galjonsfiguren som är en kvinna är den vackraste jag sett. Den är täckt med bladguld och guldet sitter kvar.

Buteljerades i Stockholm

De skickade ner dykare som hittade trälådor på däck och när de bände upp locket fann de 21 flaskor vin som de tog med upp till ytan.

– När vi ser det här är det helt otroligt. Och det var inte alls de vraket vi letade efter från första början, säger Dennis Åsberg.

En del av flaskorna analyserades i London och där är det fastställt att det rör sig om hundra år gamla flaskor med Madeira och Portviner.

– Det är Grönstedts i Stockholm som har buteljerat dem. Vinet har kommit upp till Stockholm och sedan var det tänkt att fartyget skulle vidare till Finland och sedan till Ryssland, berättar Dennis Åsberg. 

På den tiden, innan revolutionen, ville välbärgade ryssar ha det finaste som fanns att tillgå i Europa.

Och vinet som finns i flaskorna bedöms vara av det av bästa sort. 

– Av de 21 flaskor som plockats upp är sju stycken drickbara och de är av hög kvalitet.

När de kom hem från expeditionen sökte de efter information om vraket. När de jämförde bilder kom de fram till att det var Astrid som byggdes i Skottland men som köptes till Sverige som lyxyacht.

”Ultimata stället för vin”

Flaskorna som hittades ombord kommer i sinom tid att bjudas ut på auktion, en flaska tros inbringa runt 150-200 000 kronor.

– Vi har några flaskor i London och några på Lidingö. Och så har jag några här hemma men de är tomma.

Har du smakat vinet?

– Ja, vi var såklart tvungna att prova. Och jag har druckit mycket konstigt, men det här var det häftigaste jag druckit. Den smaken satt i gommen i ett dygn. Tänk dig själv, flaskor som ligger i fyra grader på botten i nära 100 år och det är alldeles kolsvart. Det är det ultimata stället för vin att mogna och bli bättre.