Därför finns ännu askkoppar på flygplan

NYHETER

Redan 1997 infördes rökförbud på alla flygplan inom EU. Trots det finns fortfarande askkopparna kvar. Nu vet vi varför.

Alla som besökt ett flygplan de senaste tjugo åren vet att rökning ombord är strikt förbjudet. Överallt sitter skyltar med överkorsade cigaretter – trots det finns fortfarande askkoppar kvar ombord.

Ganska enkel förklaring

Vissa askkoppar finns visserligen kvar bara av den anledningen att planen byggdes innan förbudet infördes. Men även på nya flygplan finns askkoppar monterade och det finns en ganska enkel förklaring varför. Om en passagerare helt enkelt skulle strunta i förbudet behövs en brandsäker plats att lägga fimpen i.

– Federal Aviation Administration (federala luftfartsmyndigheten i USA reds. amn.) vill inte att någon ska lägga cigaretten i papperskorgen eftersom det finns en risk att det skulle kunna börja brinna, förklarade vetenskapsmannen Dick Karp saken i en frågestund, skriver Mirror.

Kan rädda liv

Utöver det har vissa flygplan därtill inbyggda brandsläckare och sensorer i papperskorgarna som en extra säkerhetsanordning. Och det kan behövas. 1973 kraschade ett flygplan på väg från Rio de Janeiro till Paris på grund av rök i kabinen. En av de möjliga orsakerna bakom röken var just en glödande cigarett i toalettens papperskorg.