Lita inte på dem som säger att Trump blir en lätt match för Hillary Clinton

1 av 8 | Foto: Marco Rubio.
NYHETER

Helt klart är det inte men sannolikt får vi en finaldrabbning i höst mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

Lita inte på dem som säger att det blir en lätt match för Hillary.

Rent matematiskt kan Trump och Clinton fortfarande gå miste om nomineringen. Men efter de många övertygande segrarna under Supertisdagen ska det till ett jordskred om någon av utmanarna ska kunna hämta in deras försprång.

Vilket inte hindrar att både Rubio (tack vare segern i Minnesota) och Cruz stannar kvar och därmed skänker Trump extra segrar. Sanders kör på men får mycket svårt att ta in Hillarys försprång tack vare hennes stöd hos superdelegaterna.

Fram till de båda partikonventen i juli kommer mångmiljardären och den förre utrikesministern att koncentrera det mesta av sitt krut mot varandra. De har redan börjat så smått. Trump genom att ifrågasätta om Hillary ens borde få ställa upp. Hillary genom att introducera en ny slogan: "kärlek och vänlighet".

I USA har Trump länge målats ut som en önskemotståndare för Hillary Clinton. En kandidat hon helt enkelt inte kan förlora mot.

Underskattning

Det är precis den typen av underskattning som gjort att Trump nått så här långt.

Efter åtta år med Obama är det uppenbart att många amerikaner vill ha en helt annan typ av president i Vita huset. Precis som de 2008 var urtrötta på George W Bush. Säga vad man vill om Trump men annorlunda lär det bli.

Kontrasten mellan honom och Hillary kunde inte vara större.

Hillary är proffspolitikern. Kontrollerad och kunnig men också präktig och lite tråkig.

Efter åtta år som en mycket aktiv rikets första dam, åtta år som senator och fyra som Obamas utrikesminister har hon den erfarenhet som krävs för att styra landet.

Men hon personifierar också allt med det politiska etablissemanget som många amerikaner just nu verkar hata mer än något annat. Hon är själva sinnebilden av en privilegierad insider i Washington DC.

Sensation

Den bufflige affärsmannen Trump saknar helt politisk erfarenhet. Han är så rik att han inte behöver bry sig om vad någon annan tycker. Han är streetsmart och har visat en osviklig förmåga att fånga stämningsläget i landet. Han saknar ett politiskt program och konkreta lösningar på USA:s utmaningar bortsett från idén att bygga en mur mot Mexiko och låta Mexiko betala för den.

I ett normalt val skulle bookmakers inte tveka. Clinton skulle ta hem en storseger.

Men 2016 är inget normalt valår. Många gamla sanningar har redan vänts upp och ner. Bara det faktum att Trump verkar bli partiets kandidat är i sig en sensation.

Resten av valrörelsen blir en kamp mellan dem som anser att det mesta gått åt helvete med USA och att enda sättet att få landet på rätt köl är att helt skaka om etablissemanget. Och de som visserligen ser att det är mycket som behöver fixas men som samtidigt är livrädda för att ge nycklarna till Vita huset till en oberäknelig slugger som Donald Trump.

Avgrundsdjup

Trumps väljare bryr sig inte så mycket om exakt vad han säger. Det viktiga är att han tar upp deras hjärtefrågor, invandringen, terrorismen och ekonomin. Han lovar att han ska fixa allt och Trumps väljare gillar någon som pekar med hela handen.

De litar helt enkelt på att han som en framgångsrik affärsman ska lyckas lotsa landet rätt.

Mellan dessa två grupper går en avgrundsdjup klyfta, ett USA som är på väg att dras isär.

Vissa republikaner tycker så illa om Trump att de är beredda att rösta på Hillary. Men det finns också en vit arbetarklass som är så trötta på vanliga politiker att de hellre röstar på Trump.

Vem som går segrande ur den striden är allt annat än självklart. Det senaste året har det politiska landskapet i USA helt ritats om.

Det enda man kan vara helt säker på är att allt är osäkert.

ARTIKELN HANDLAR OM