Nu ska ”Djungeln” jämnas med marken

1 av 10
NYHETER

CALAIS/STOCKHOLM. Fransk polis slog en järnring runt flyktinglägret "Djungeln" utanför Calais i söndags kväll.

Tidigt på måndagen påbörjades evakueringen av de tusentals migranterna.

– De dödar våra drömmar, säger eritreanske David, 18.

Runt 6 500 flyktingar och migranter beräknas bo i ”Djungeln”, lägret utanför staden Calais på den franska sidan av Engelska kanalen.

Efter flera tidigare försök ska franska myndigheter nu tömma och stänga lägret. Evakueringen av migranterna startade tidigt på måndagsmorgonen.

På fredags- och lördagskvällen drabbade grupper av boende samman med polisstyrkor. De kastade stenar och poliserna svarade med att skjuta tårgas.

De 2 100 poliserna på plats har fått förstärkning av 1 250 kollegor.

– Vi slår till vid minsta tecken på oro, säger en av dem till Aftonbladet.

Under söndagskvällen värmde sig flyktingarna runt de många eldarna i lägret. Ställde frågor till varandra. Sökte information och försökte skämta bort oron.

”Det här är värst”

David, 18, flydde militärtjänsten i diktaturens Eritrea. Han tog sig genom Saharaöknen. Överlevde rånarligor och jihadister i Libyen, den livsfarliga båtresan till Sicilien.

Färden genom Europa och de tre månaderna här i “Djungeln”. Allt för drömmen om en framtid i Storbritannien.

– Vad som varit värst på min resa? Det här. Att fransmännen ska köra bort oss. De dödar våra drömmar, säger han.

Varje natt sedan David kom hit har han smugit upp på natten och försökt hoppa ombord på någon av lastbilarna på väg till tunneln under Engelska kanalen när de stannat till borta vid bensinmacken.

Hittills har han misslyckats varje gång. Men han ger inte upp. Inte ens i natt. Inte förrän solen går upp är hoppet ute.

– Ännu är det flera timmar kvar, säger David.

Under måndagen ska 3 000 personer lämna Calais i 60 bussar. Och sedan ytterligare ett antal tusen, dag för dag, tills alla asylsökande slussats i väg till mottagningscentrum på andra orter i Frankrike.

För många av flyktingarna har målet varit just Storbritannien. Men landet har sagt nej, förutom till ett litet antal ”extra sårbara” personer och de som har familjemedlemmar på plats i landet.

Förhandlar om antal

Runt 1 300 ensamkommande barn beräknas finnas i lägret och flera hjälporganisationer varnar för att de riskerar att hamna utanför systemet.

– När rivningen startar får vi inga andra chanser. Om det resulterar i att ett enda barn försvinner, eller tvingas i händerna på smugglare eller människohandlare, så har vi misslyckats, säger Lily Caprani, biträdande chef för brittiska Unicef, till The Guardian.

Förhandlingarna om hur många personer Storbritannien ska ta emot fortsätter.

– Man siktar på minst 600 övergångar i en första giv, säger en fransk källa med insyn i samtalen till nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt får hundratals unga i lägret genomgå intervjuer i tillfälliga baracker, med hopp om tillåtelse att korsa kanalen. AFP beskriver hur unga personer trängdes i köer i helgen.

– Vi har ännu inte lyckats övertyga vissa om att ge upp drömmen om Storbritannien. Det är den svåraste biten, säger Didier Leschi, chef för den franska migrationsmyndigheten, till AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM