Liberalerna

L: Pröva utvisning för fler brott

Av: 

Linnea Carlén

NYHETER

Liberalerna vill att domstolarna ska pröva utvisning i fler fall än i dag, ett förslag som ryms i ett nytt liberalt integrationsprogram som partistyrelsen har ställt sig bakom.

”Nu sker det när straffvärdet är minst ett år men den gränsen ska sänkas till sex månader, skriver partiets integrationspolitiske talesperson Fredrik Malm i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Malm vill även införa ”Lex Fadime”, en straffskärpning för brott som begås med hedersmotiv.

Fredrik Malm.

– Om en person begår ett brott som ger fängelse i minst ett år så kan utvisning i dag prövas om du har uppehållstillstånd men inte medborgarskap. Jag vill alltså halvera tiden och se att den gränsen sänks till sex månader, säger Fredrik Malm (L) till Aftonbladet på söndagskvällen, och förtydligar förslaget han lagt fram på DN Debatt:
– Vi vill se en ändring av praxis där man prövar utvisning om en person som inte är svensk medborgare begår ett brott som kan ge sex månader i fängelse eller mer. Det innebär att till exempel olaga tvång eller grovt hot kommer att omfattas av detta.

”Ska alltid pröva utvisning vid grova brott”

I debattartikeln presenteras vidare en rad andra integrationspolitiska förslag. Däribland vill man att domstolar ska vara skyldiga att pröva utvisning när det kommer till vissa brott, ”som hedersrelaterade brott, grova vålds- och sexualbrott samt hatbrott”. Fredrik Malm slår också fast att ”det innebär i praktiken att fler kommer att utvisas”.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt med en tydligare signalverkan från det svenska samhället och svenska lagstiftare att det inte får förekomma hedersförtryck och hatbrott i Sverige och att man därför alltid ska pröva utvisning om personer begår grova brott, förklarar han.

– Det handlar inte bara om brottslighet utan det följer också ett värderingsmönster i strid med värderingar som det svenska samhället vilar på.

Krafttag mot hedersvåld

Liberalerna vill därtill se att en straffskärpning för brott som begås med hedersmotiv införs, en så kallad ”Lex Fadime” efter det mycket uppmärksammade hedersmordet på Fadime Şahindal 2002.

– Det innebär en straffskäpning på samma sätt som man i dag gör vid rasistiska brott, hatbrott, säger Fredrik Malm.

Liberalerna vill också att permanent skyddad identitet ska kunna ges till dem som utsätts för hedersrelaterat våld.

Samtliga förslag är en del av ett integrationspolitiskt program som partistyrelsen ställt sig bakom och som L:s partiråd ska behandla den 11 november.

Fredrik Malm kan inte uttala sig om hur de övriga allianspartierna ser på förslagen om utökade utvisningsprövningar vid grövre brott.

– Jag vet inte hur Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet eller de övriga riksdagspartierna ställer sig till detta men jag hoppas att förslaget kan nå en bred förankring, gärna över blockgränsen, så att det kan genomföras så snart som möjlig, säger han.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

”Helt inställd på att vinna valet 2018”

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna