Billström i KU-förhör om flyktingkrisen

Anklagas för att inte ha tagit sitt ansvar

Tidigare migrationsministern Tobias Billström (M).
Tidigare migrationsministern Tobias Billström (M).

Förre migrationsministern Tobias Billström (M) anklagas för att inte tagit ansvar i flyktingfrågan.

I nästa vecka frågas han ut i konstitutionsutskottet, KU.

– Den förra regeringen vidtog inte tillräckliga åtgärder för att klara av det kraftigt ökade asylmottagandet, säger anmälaren Hans Hoff (S).

Moderaterna och Socialdemokraterna har anmält varandra till konstitutionsutskottet, KU, för hanteringen av flyktingkrisen. Båda anklagas för att inte ha tagit ansvar för att klara av den ökade flyktingströmmen till Sverige.

På torsdag i nästa vecka ska Tobias Billström, migrationsminister i regeringen Reinfeldt, förhöras av KU.

Anmälaren Hans Hoff (S) anser att Billström borde ha vidtagit åtgärder när antalet asylsökande till Sverige ökade kraftigt under 2013 och 2014.

– Jag menar att den dåvarande regeringen inte agerade för att komma till rätta med situationen, säger han.

Borde satt hårdare press

Hoff anser att regeringen Reinfeldt borde ha gjort mer på hemmaplan, bland annat för att få till en bättre integrering av nyanlända. Han anser också att den dåvarande regeringen borde ha satt hårdare press på EU för att lätta bördan för Sverige. 

Tog Sverige emot för många asylsökande under den förra regeringens tid?

– Jag menar att den nuvarande situationen har pågått under en längre tid. Då vill jag att man granskar om den dåvarande regeringen har agerat på ett sådant sätt att man har förebyggt de utmaningar som Sverige har med det här, säger Hans Hoff.

Löfven till KU 29 april

Hoff tar även upp Fredrik Reinfeldts sommartal där han uppmanade svenska folket att öppna sina hjärtan.

– Det var svårt att förutse hur många som skulle komma. Men i talet kan man ana att han hade någon information som andra inte hade, det vore intressant att få större klarhet i det.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, har anmält regeringen Löfven till KU eftersom hon anser att regeringen agerade för sent när antalet asylsökande ökade kraftigt i höstas. I sin KU-anmälan radar hon upp flera larmrapporter som borde ha fått regeringen att agera. Den 29 april är Stefan Löfven kallad till KU där han bland annat ska svara på Polfjärds anmälan.

Tobias Billström skriver i ett mejl till Aftonbladet att han inte vill uttala sig om utfrågningen innan den har ägt rum.

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige
Publisert: