Detta är peshmerga

Foto: Magnus Wennman
Kurdisk kvinnlig Peshmerga-soldat står vid fronten

avMartin Schori

NYHETER

Svenska soldater utbildar den kurdiska peshmerga-gerillan.

Enligt Aftonbladets avslöjande använder de även svenska vapen i kriget mot IS.

Men vilka är de?

Peshmerga, "de som möter döden", är det irakiska Kurdistans militära styrka, som bildades på 1920-talet. Sedan dess har man utkämpat flera konflikter, framför allt mot den irakiska staten men också mot andra kurdiska grupper. Peshmerga deltog också på Irans sida i kriget mellan Iran och Irak 1980-88 samt på USA:s sida i invasionen av Irak 2003.

Klev in i ett vakuum

Sommaren 2014 genomförde IS en stor offensiv i Irak. Den irakiska armén gav upp stora områden utan strid. Då klev peshmerga in i kriget, och fyllde det vakuum som uppstod i flera omstridda områden.

Så småningom började IS även attackera peshmergan och tog över stora områden som beboddes av kurder.

När man började närma sig Erbil, irakiska kurdistans "huvudstad", klev USA in och bombade IS-krigarna. Därefter lyckades peshmerga ta tillbaka de flesta av områdena från IS.

Väckt drömmen om egen stat

Parallellt krigade de syriska kurderna mot IS, inte minst i det stora slaget om staden Kobane.

Kriget mot IS har blivit en pr-succé för de tidigare så alienerade kurderna. När den irakiska armén lade benen på ryggen stod peshmerga kvar. De områden man kontrollerade var relativt stabila, jämfört med resten av Irak. Framgångarna i Syrien och Irak har på allvar väckt drömmen om en egen kurdisk stat (Kurderna är spridda över ett antal länder, förutom Irak och Syrien även Turkiet och Iran). Detta har i sin tur lett till att Turkiet trappat upp sitt krig mot kurderna.

Vem krigar de mot om några år?

Peshmerga i Irak får finansiering, vapen och militär utbildning från ett 20-tal länder, däribland Sverige.

Även om de oftast lyfts fram som en av få "good guys" i kriget så har man själv begått övergrepp i områden som erövrats. Enligt Amnesty International finns det bevis för hur peshmerga förstört tusentals arabiska hem, som en hämnd för byarnas påstådda stöd för IS. Att peshmerga strider mot IS just nu – och ofta tappert och framgångsrikt – är obestridligt, en frågan är vilka de strider mot om några år? Det slutgiltiga målet är en kurdisk stat, och det är sannolikt att alla som motsätter sig det kan komma att hamna i skottgluggen.

ARTIKELN HANDLAR OM