”Ja, jag dödade mannen som våldtog min dotter”

avMartin Mederyd Hårdh

Pappan erkänner för att hon ska slippa rättegång

1 av 4

Jay Maynor, 43, sköt kallblodigt ihjäl mannen som våldtog hans dotter i flera år när hon var ett litet barn.

Nu erkänner han sig skyldig direkt – för att dottern ska slippa återuppleva minnen av övergreppen i rättssalen.

– Han är en fantastisk pappa, den bästa, säger dottern till The Birmingham News.

Jay Maynor, från orten Cullman i den amerikanska delstaten Alabama, åtalades för mordet på 59-årige Raymond Earl Brooks, som begicks för drygt två år sedan. Och han har nu erkänt sig skyldig på direkten.

Enligt hans dotter var det för att undvika en utdragen rättsprocess – där hon skulle behöva berätta om hur hon våldtogs av Brooks, som var hennes morfar genom adoption.

Nu har pappan dömts till 40 års fängelse.

– I grund och botten tog han det så att jag inte skulle behöva återuppleva övergreppen och dessutom få stå inför en massa människor och tala om det och väcka minnena till liv, säger dottern Julia Maynor, i dag 24 år gammal, till The Birmingham News.

Bråkade med dottern innan mordet

För 14 år sedan dömdes Raymond Earl Brooks för att ha våldtagit Julia Maynor i fyra års tid, första gången när hon var fyra år gammal.

– Jag minns inte när det började hända, men jag vet att det pågick en lång tid. Det var länge nog för att jag skulle tänka att det var fullt normalt och det fick mig att känna att han älskade mig på ett helt annat sätt än min mamma och pappa älskar mig, säger hon.

I juni 2014 ska Jay Maynor ha haft en hetlevrad diskussion med sin dotter. Något hon sa om övergreppen fick honom att beväpna sig och hoppa på sin motorcykel.

Först åkte pappan till en livsmedelsbutik och sköt flera skott mot en man som tidigare hade dejtat dottern. Sedan åkte Jay vidare till Raymond Earl Brooks trädgård – där han sköt ihjäl honom med två skott.

”Skyddade mig som en pappa bör”

Julia Maynor tycker att pappans morddom är orättvis i jämförelse med Brooks våldtäktsdom. Morfadern dömdes till fem års fängelse, men ska ha släppts villkorligt efter ungefär ett och ett halvt år.

Jay Maynor dömdes till 40 års fängelse för mordet och 20 år för mordförsöket i livsmedelsbutiken.

– Min pappa skyddade mig, som en pappa bör göra. Han är en fantastiskt pappa, faktiskt den bästa. Han älskar oss så mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alabama

USA

Våldtäkt