Lars Vilks

Lars Vilks konstverk förstört i brand

Konstnären: ”Trodde det var över”

Av: 

Oskar Forsberg

Kenan Habul

Niklas Svahn

NYHETER

Lars Vilks konstverk Nimis i Skåne har brunnit.

Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Det var längesedan det brann. Det har varit lugnt under många år så jag trodde på något sätt att den delen var över, säger Lars Vilks.

Tipsa | Aftonbladet

Terrängen där Nimis, det klättervänliga träbygge som Lars Vilks skapat, är svårtillgänglig. Larmet om branden kom in klockan 18.36.

– Då ringde en person från andra sidan vattnet och sa att det var rejäla lågor. Han som ringde var säker, säger Lars Rundh, inre befäl vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst

25 procent har brunnit

Eftersom terrängen är så svår har brandmän fick åka ut med båt och en sjöräddningskryssare anslöt från Torekov.

– Jag tror att hans träbitar är uppeldade, säger Lars Rundh. Det är inte mycket annat som kan brinna därute.

Inledningsvis brann det rejält men lågorna dämpade sig. Räddningstjänsten konstaterar senare att det är Lars Vilks konstverk som brunnit.

– 25 procent har brunnit ner och resterande är kvar. De har påbörjat att släcka med en bärbar pump som man kopplar till havsvattnet. Tornet närmast vattnet är det som har brunnit ner, säger Mattias Johansson, brandingenjör vid räddningstjänsten i Nordvästra Skåne.

Prognosen är vid klockan 20.10 att brandkåren blir kvar i en timme till.

Vilks: ”Trodde det var över”

Konstverket som består av flera träkonstruktioner har brunnit flera gånger tidigare. Konstnären själv har via sina uppgiftslämnare också tagit del av att Nimis brunnit igen.

Han utesluter att konstverket självantänt och säger att det krävs ”mycket bensin” för att tända på. I dag är konstverket något glesare och har på senare tid varit fredat från bränder.

– Det var längesedan det brann. Det har varit lugnt under många år så jag trodde på något sätt att den delen var över, säger Lars Vilks.

– Det var en väldigt stor brand på 1980-talet, på den tiden var Nimis väldigt kompakt så i branden så lyckades man elda upp ett torn och sen spred det sig vidare, säger han till Aftonbladet.

Konstnären säger till TT att torsdagens brand är ”en brutal form av konstkritik”.

– Jag blev förvånad över att någon tänt på och undrar vem eller vilka motiv man har, om det kan ha kommit nya motiv in i bilden.

Han är själv ute och bygger på konstverket i bland och säger att det är betydelsefullt för honom.

– Det betyder mycket, det är ett projekt att hålla på, säger Vilks.

Innebär det här ett ökat skydd runt dig?

– Mitt skydd är så föredömligt att jag är inte i någon fara. Det har ju varit uppehåll i problemen. Jag har kunnat komma dit ut och göra restaureringsarbete. Men nu får man se hur det ser ut, jag får skicka ut några från mina trupper och se hur det är, säger Lars Vilks.

Misstänks vara anlagd

Säkerhetspolisen är inte involverade i ärendet om branden.

– Jag känner till händelsen men det är inget vi arbetar med, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo.

Han hänvisar i stället till den "vanliga” polisen, som i sin tur meddelar att branden misstänks vara anlagd. Brandplatsen är avspärrad och kommer att undersökas av kriminaltekniker.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Lars Vilks

LÄS VIDARE

Svartbygget Nimis – Vilks egna 'rike'

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Vilks

Skåne

Kullabergs naturreservat