SMHI varnade för snö och hård vind

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera flygavgångar på Arlanda försenade

1 av 6

Kraftiga vindbyar i kombination med snöfall ställde till problem i landets östra delar.

SMHI varnade för halka, drivbildning och träd som riskerade att falla över vägar.

– Om man inte måste ut rekommenderar jag att man håller sig inne, sa Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Flera trafikolyckor inträffade, tusentals blev utan ström – och den hårda blåsten stoppade färjor till Gotland och Åland.

Första advent kom med riktigt ruskväder på flera håll i Sverige.

Längs Upplands- och Roslagskusten samt på Gotland och Öland klass 1-varnade SMHI för kraftiga vindbyar. I kombination med snöfall blev det besvärligt.

– Vi kan få se drivbildningar som kan vara svåra att ta sig fram i. Dessutom är nederbörden ganska blöt, så om det fryser på kan det bli halt på vägarna, sa Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

– Det kommer sannolikt inte att vara så trevligt att vistas utomhus i det här vädret. Om man inte måste ut rekommenderar jag att man håller sig inne.

”Kan bli obehagligt”

Vidare orsakade snön och blåsten strömavbrott. Vid 16-tiden var cirka 3 500 av Vattenfalls abonnenter i Uppland utan el sedan träd blåst ned över kraftledningar. Som mest var 10 000 drabbade.

Träd som knäcktes och föll över vägar orsakade också trafikproblem.

– Det blir väldigt byig vind. Om man kör och så kommer det en vindby på 20-25 meter per sekund så kan det bli obehagligt. Om man ska ut och köra är det verkligen läge att ta det extra försiktigt, sa Therese Fougman.

– Trafikanter bör planera noga och räkna med att resan kommer att ta längre tid än normalt.

Blankis på E4:an

Och blåsten ställde till det i trafiken – både till sjöss, i luften och på land.

På E4:an vid Sillekrog, söder om Vagnhärad, voltade en bil i förmiddags. Fyra personer färdades i fordonet. Två av dem fick föras till sjukhus, men de hade inte några allvarligare skador. Sn.se rapporterar att det var blankis och ”extremt halt” på platsen. På Stavsnäsvägen på Värmdö, öster om Stockholm, blev en bil liggande på sidan mitt i vägbanan. Även där misstänks halkan ligga bakom. Det är i nuläget oklart om någon person kommit till skada.

Mellan Västerås och Fagersta/Ludvika är det stopp i tågtrafiken på grund av att ett träd fallit ner över en el-ledning. På östkusten blir flera färjor kvar vid kaj på grund av den hårda vinden. Destination Gotland har ställt in kvällsturen från Nynäshamn till Visby. I den motsatta riktningen är måndagens morgonfärja inställd. Färjan som skulle ha avgått från Oskarshamn klockan 20.10 har senarelagts till klockan 08 på måndagsmorgonen.

Även Eckerölinjen, som kör mellan Grisslehamn och åländska Eckerö, stoppade samtliga avgångar under dagen. Trafiken återupptogs klockan 10 på måndagen.

På Arlanda blev flera flygavgångar försenade på grund av att det tar tid att avisa planen.

Blåsigt hela dagen

Först sent på söndagskvällen avtog vindarna i de aktuella områdena.

I övriga landet blev det dock mindre väderdramatik.

– I stora delar av Sverige har övervägande soligt med några små molnstråk. Det föll en del snö, men inga större mängder, säger Therese Fougman.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN