Telias gratissurf på sociala medier stoppas – bryter mot EU-lag

Foto: Erbjudandet anses bryta mot EU-rätt.
NYHETER

Telia har erbjudit sina kunder fri surf på sociala medier. Men nu stoppas affärsmodellen – av Post- och telestyrelsen.

Telia har sedan en tid tillbaka erbjudit sina kunder fri surf i sociala medier. Användare har kunnat tillbringa tid på Facebook, Messenger, Twitter, Whatsapp, Instagram och Kik även efter att deras mobildata tagit slut. Men nu blir det ändring.

Erbjudandet har tidigare fått kritik, bland annat av publicister på Aftonbladet Debatt. Och nu bedömer Post- och telestyrelsen (PTS) att såväl den fria surfen i sociala medier som det parallella erbjudandet "fri surf lyssna" – där användare får lyssna på obegränsade mängder musik – bryter mot en EU-förordning.

Bryter mot regel

EU-regeln säger att internetoperatörer är skyldiga att behandla all trafik på Internet likvärdigt. Slutanvändaren ska själv välja vilka applikationer och sajter som används. Genom att erbjuda fri surf på vissa sajter och applikationer bryter alltså Telias erbjudande mot EU:s regelverk.

Det innebär vissa risker, menar PTS.

"Trafikstyrningsåtgärder och diskriminering av trafik kan på sikt leda till att slutanvändares valfrihet begränsas och att innovation och utveckling av nya innehållstjänster hämmas", skriver PTS i sitt beslut.

Telia har fram tills den 4 januari på sig att kommentera beslutet från PTS. Myndigheten planerar att förelägga Telia att rätta sig efter deras beslut.