Sara Skyttedal

Bildt tar Skyttedal i försvar i DN-bråk

Av: 

Olof Svensson

Jonathan Jeppsson

NYHETER

KD-politikern Sara Skyttedal har hamnat i en infekterad tvist med Dagens Nyheter – och riskerar att få betala rättegångskostnader på 370 000 kronor.

Nu har flera kändisar ställt sig bakom den tidigare KDU-ordföranden.

– Jag har svårt att se annat än att DN här faktiskt gjort fel. Någon ordning måste det vara, skriver tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) på Twitter.

Konflikten handlar om bilder från Sara Skyttedals Facebook-sida som Dagens Nyheter publicerade i mars 2015. Bilderna togs 2009 och föreställer Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal, tidigare KDU-ordförande, nu kommunalråd i Linköping, i Israel. De poserar bland annat framför militärfordon.

Skyttedal menar att DN stulit bilderna, hon har därför fakturerat tidningen för otillåten användning. DN har bestridit fakturan och i veckan var ärendet uppe i Patent- och marknadsdomstolen. Skyttedal riskerar nu att få betala rättegångskostnader på 370 000 kronor om hon förlorar. Med hennes egna advokatkostnader skulle totalsumman bli över en halv miljon kronor.

Riskerar personlig konkurs

"Jag har alltid försökt stå upp för vad jag tror är rätt och riktigt oavsett personlig kostnad... Nu har jag åter igen stått upp för vad jag tror på. Den här gången rätten till mitt privatliv. Denna gång ser det ut att kunna försätta mig i personlig konkurs.", skriver Skyttedal själv på Facebook.

Skyttedal har krävt 28 000 kronor inklusive moms för bilderna, en kostnad som hon menar ligger inom ramen för branschpraxis.

– Men jag har varit öppen för att förhandla, att ha en förlikningsdiskussion. Men det enda budet de har gett är noll kronor.

Vad säger du om DN:s agerande?

– Deras princip är kort och gott att jag inte har någon rätt att kräva ersättning för att de har tagit mina bilder. Det handlar om att jag vill ha rätt till mitt privatliv.

Bildt: ”Någon ordning måste det vara”

Flera personer har nu offentligt tagit Skyttedal i försvar. Matprofilen och kulturhistorikern Edward Blom skriver på Twitter: "Alla borde verkligen bojkotta DN". Tidigare utrikesminister Carl Bildt twittrar: "Jag har svårt att se annat än att DN här faktiskt gjort fel. Någon ordning måste det vara."

– Det känns skönt att så många har engagerat sig. Jag har ingen som helst möjlighet att betala det här om jag förlorar, även om jag hoppas och tror att jag vinner, säger Sara Skyttedal.

När DN bestred Skyttedals faktura skrev tidningens bildchef Pär Björkman så här i ett mejlsvar till kronofogden: "Vi bedömer att bilderna återges i samband med en redogörelse för en dagshändelse i upphovsrättslagens mening (Ebba Busch Thors kandidatur) och således saknas rättslig grund för ditt krav."

"Grundlösa anklagelser"

DN skriver också i ett inlägg att Skyttedals beskyllningar är grundlösa och att saken nu prövas rättsligt.

Peter Wolodarski skrev i veckan på Twitter: ”Vi anser att vi har agerat korrekt. Det är inte vi som tagit detta till domstol, nu avgör tingsrätten”.

Mediehusens branschorganisation, Tidningsutgivarna, står bakom DN:s publicering:

– Det är viktigt att offentliga personer så som partiledare ska kunna granskas. Sådana här fall är alltid komplicerade juridiskt. Det finns dock ett undantag i upphovsrättslagen som gör det möjligt att publicera bilder som är av väsentlig betydelse för en dagshändelse. Publiceringen gjordes i en journalistisk granskning och journalistiska granskningar kan omfattas av det här undantaget, skriver Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna.

Domen kommer den 22 december.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sara Skyttedal

ÄMNEN I ARTIKELN

Sara Skyttedal

Dagens Nyheter

Carl Bildt

Kristdemokraterna

Edward Blom

Ebba Busch