Åtalad för mordet på Veronica Lin släpps ur häktet

NYHETER

Advokat: ”Tyder på att tingsrätten kommer att ogilla åtalet”

1 av 3

De juridiska turerna i målet rörande affärsmannen You Lin och mordet på hans hustru Veronica Lin ser nu ut att gå mot sitt slut.

You Lin, som tidigare dömts till livstids fängelse för anstiftan till mord, har nu släppts ur häktet i väntan på dom.

– Beslutet tyder på att tingsrätten kommer att ogilla åtalet, säger You Lins advokat Fredrik Ungerfält.

Det var 2003 som Chalmersstudenten Veronica Lin, 31, hittades mördad i en lägenhet i Högsbo i Göteborg.

Veronicas make, den kinesiska affärsmannen och miljardären You Lin, greps misstänkt för mordet. Han häktades, men släpptes senare eftersom han hade alibi för den aktuella dagen.

Dömdes till livstids fängelse

Fem dagar senare hittades även Veronicas granne Qingzhong Tangs kropp, begravd nedanför en balkong intill hyreshuset där Veronica Lin mördats.

Hennes kropp var delvis styckad.

De tekniska fynden efter den brottsplatsundersökningen förändrade bevisläget vilket gjorde att misstankarna mot maken stärktes.

Men You Lin var då i Kina och trots en internationell efterlysning greps han inte förrän drygt tio år senare, i december 2014, i samband med en resa till London.

You Lin dömdes i maj i år av en oenig Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse för anstiftan till mord på Veronica Lin.

Åtalet avseende anstiftan till mord på grannen Qingzhong Tang ogillades.

Fick ta om hela rättegången

Men hela rättegången fick tas om efter ett beslut av Hovrätten. Orsaken var att en av nämndemännen i tingsrätten bedömdes som jävig efter att ha kommenterat målet på Twitter.

Enligt rätten kunde "inlägget på Twitter kan inte tolkas på något annat sätt än att nämndemannen bildat sig en uppfattning om bevisningen i denna del och vidare att han genom sitt uttryckssätt ifrågasätter riktigheten av de uppgifter You Lin lämnat samt att han delat de uppfattningar som framförts i artikeln och av åklagaren."

Utöver tweeten kom det också fram att nämndemannen filmat med sin telefon vid en syn på brottsplatsen.

”Nästan två års tid i häkte”

Den nya huvudförhandlingen är nu avslutad och Göteborgs tingsrätt har beslutat att You Lin ska släppas ur häktet i väntan på dom.

– Domen kommer den 9 september, säger You Lins försvarare, advokat Fredrik Ungerfält.

Han berättar att den sista huvudförhandlingen varit mycket snarlik den första, där hans klient alltså dömdes till lagens strängaste straff.

– I allt väsentligt har det varit samma bevisning men tingsrätten var ju inte enig efter den förra huvudförhandlingen, en av nämndemannen yrkade på att man skulle ogilla åtalet, säger han.

Hur mår din klient idag, efter att ha fått beskedet?

– Det är naturligtvis oerhört glädjande för You Lin att släppas efter nästan två års tid i häkte.

Domen i Göteborgs tingsrätt faller den nionde september.

Aftonbladet har sökt You Lin för en kommentar.