Aftonbladet/Inizio: Hadzialic gjorde rätt som avgick

avStaffan Dickson

1 av 5

Aida Hadzialic gjorde rätt som avgick efter att ha kört alkoholpåverkad.

Det anser 62 procent av de svarande i en ny opinionsmätning från Aftonbladet/Inizio.

Bara 21 procent tycker att det var ett felaktigt beslut.

Aida Hadzialic (S) var på väg hem från en konsert i Köpenhamn när hon stoppades i en poliskontroll på den svenska sidan av Öresundsbron. Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister visade sig ha 0,2 promille alkohol i blodet, vilket är gränsen för rattfylleri.

Under en presskonferens på lördagen meddelade hon att hon avgår:

– Jag vill ta ansvar för det jag har gjort.

Statsminister Stefan Löfven anser att Aida Hadzialic tagit rätt beslut och försökte inte övertala henne att stanna kvar på sin post.

Även en majoritet av de svarande i en ny opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio anser att hon gjorde rätt som avgick. Av de 777 deltagarna tycker 62 procent att hon gjorde rätt och 21 procent att hon gjorde fel. 17 procent svarade att de är tveksamma eller inte vet.

”Hade blivit väldig cirkus”

Göran Greider, debattör och chefredaktör för fristående socialdemokratiska Dala-Demokraten, sa under lördagen att han var ledsen att Aida Hadzialic avgick, men att det trots allt var rätt beslut.

– Ja, jag tycker ändå det. Om hon inte hade gjort det hade det blivit en väldig cirkus.

Greider tror dock att Hadzialic kan komma att göra comeback i framtiden.

– Det är inte så att hon har gjort något politiskt misstag, visat sig på bild i fel sammanhang eller liknande, utan hon har gjort något som tyvärr kan hända i en vanlig människas liv.

– Hon är absolut ett möjligt ministerämne för framtida S-regeringar.

”Onödigt hårt”

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, sa under lördagen att Hadzialics snabba avgång bäddar för en återkomst.

– Att hon valde att ta ansvar för sina handlingar kan leda till att hon kan göra en politisk comeback på sikt, sa han till Svenska Dagbladet.

Hans kollega Jonas Hinnfors, även han professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar dock att beslutet var ”onödigt hårt”.

– Att man inte ska dricka och köra är ingen profilfråga för socialdemokraterna och regeringen. Hade man i stället erbjudit stöd och hjälp, då hade hon kunnat vara kvar så länge det hon gjort inte påverkat tjänsteutövningen, sa han till TT under lördagen.

ARTIKELN HANDLAR OM