Presidenten Dilma Rousseffs försvarstal: Det här är en kupp

1 av 2 | Foto: Andre Penne / AP
Polis avfyrar tårgas mot anhängare till Dilma Rousseff under en demonstration i Sao Paulo på måndagen.
NYHETER

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff står inför rätta misstänkt för ekonomiskt fiffel.

Under måndagen höll hon sitt försvarstal inför senaten.

– Jag är här för att se er i ögonen och säga med lugnet hos den som inte har något att dölja att jag inte har begått något brott, sa hon.

Natten till tisdag sköt kravallpolis tårgas mot demonstranter i Sao Paolo, sedan människor tagit sig ut på gatorna för att protestera mot riksrättsprocessen.

Vid 15-tiden på måndagen, svensk tid, inledde Dilma Rousseff sitt försvarstal i den brasilianska senaten i huvudstaden Brasilia. Presidenten står inför riksrätt och riskerar att avsättas. Hon har genomgått en grundlig utredning och det som fanns att invända mot landets första kvinnliga president var ett misstänkt ekonomiskt fiffel.

Rousseff anklagas för att ha försökt mörka underskott i landets budget med olagliga statliga lån.

I förra veckan inleddes processen mot henne och under måndagen var det presidentens tur att försvara sig. Och in i det sista kämpar vänsterledaren för att få fortsätta leda landet.

– Jag har inte begått de brott jag orätt anklagas för, sa Dilma Rousseff under sitt halvtimme långa tal enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi är endast ett steg från en statskupp.

Rousseff sade i sitt försvarstal att riksrättsprocessen strider mot författningen och att det rör sig om ett utpressningsförsök från den före detta talmannen, Eduardo Cunha. Hon uppmanade också de 81 senatorer som på onsdag ska rösta för om hon ska sitta kvar eller inte att ”rösta för demokratin och mot riksrätt”.

Men oavsett vad presidenten säger till sitt försvar ser resultatet ut bli detsamma – att Dilma Rousseff tvingas avgå, skriver AFP.

– Jag vet att jag kommer bli dömd men mitt samvete är rent, sa hon.

Inför Rousseffs ankomst till senaten hade anhängare till henne samlats för att visa sitt stöd. De skanderade: "Dilma, kom tillbaka!". Enligt AFP sköt kravallpolis sent på måndagen och under natten till tisdag tårgas för att skingra demonstranter som tände eldar och blockerade gator i Sao Paolo. Omkring 2000 demonstranter på gatan nära senaten och ett par hundra i Rio de Janeiro, men inga incidenter rapporterades.

68-åriga Rousseff, som tillhör Arbetarpartiet (PT), kom i sällskap av expresident Luiz Inácio Lula da Silva och 12 tidigare ministrar i hennes regering.

Dilma Rousseff har varit avstängd från sitt ämbete sedan i maj i väntan på den rättsprocess som nu pågår. Under den tiden har hennes vicepresident Michel Temer varit tillförordnad president. Om Dilma avsätts väntas han leda Brasilien fram till nästa val, i december 2018.

Direkt efter Rousseffs framträdande tog slutpläderingarna vid och därefter ska den omröstning som kan avgöra 68-åringens framtid hållas, skriver TT. Om två tredjedelar av senatorerna, minst 54 av 81, röstar för att fälla henne förlorar hon makten permanent.

Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM