”Det fanns inget vi kunde göra för vår lilla flicka”

NYHETER

Många barn bland dödsoffren efter jordbävningen i Italien

1 av 24

Samuele och Leone räddades av sin mormor. Och efter 17 timmar kunde en 10-årig flicka dras fram ur rasmassorna varpå räddningsarbetare ropade ”Hon är vid liv!”.

Men 18 månader gamla Marisol och många andra barn har dött i jordbävningen.

– Det fanns inget vi kunde göra för vår lilla flicka, säger Marisols morfar Massimo Piermarini.

Tipsa | Aftonbladet

Pojkens rop på hjälp hördes i timmar. Men trots ett frenetiskt räddningsarbete var det för sent när den 11-årige pojken i Amatrice grävdes fram i skymningen. Han är bara ett av alla barn som dött i jordbävningen i Italien.

– Vårt land har sorg, säger premiärminister Matteo Renzi.

Under kvällen tänds i alla de små städerna ljus för de som mist livet. Dödsoffren är nu 247 men fruktas bli många fler. Många av de som mist livet är barn.

– De var här på sommarlov hos mor- och farföräldrar. Barn från Rom och andra städer som är här på sommaren. De låg och sov och var chanslösa, säger en Röda Korset-medarbetare till Sky Italia.

”Folk var här på semester”

En niomånaders bebis är bland de allra yngsta offren liksom Marisol Piermarini som bara blev 1,5 år. Hennes mamma Marina Turco flyttade från l’Aquila efter den svåra jordbävningen där 2009, i en ödets grymma ironi. Hon och maken Massimiliano överlevde nattens jordbävning men inte deras dotter.

– Det fanns inget vi kunde göra för vår lilla flicka, säger farfadern Massimo Piermarini.

Corriere della Sera berättar om en hel familj som dog i Pescara del Tronto. En 8 månaders pojke och den 8-årige storebrodern, som dog i ambulansen. Mamman och pappan som hittades omfamnade under det som varit familjens hem, men döda.  Familjen bodde intill den raserade kyrkan.

I Pescara del Tronto bodde också familjen Tulli där pappa Ezio och båda sönerna, 12 och 14 år dog. Enligt Corriere della Sera hittades ytterligare två döda barn där under kvällen, båda från Rom.

– Folk var här på semester, det är så fruktansvärt, säger Giuseppina Campesi, från Amatrice.

Ljusglimtar mitt i sorgen

Där dog en 6-årig pojke och hans tvillingbror vårdas med livshotande skador på sjukhus. Man befarar att många fler barn, som begravts i rasmassorna i sömnen, kommer att hittas.

Mitt i sorgen finns ändå ljusglimtar. Dels de två bröderna Simone och Leone, som räddades av sin mormor. I kväll kunde även en 10-årig flicka dras fram levande efter 17 timmar under rasmassor.

– Hon är vid liv!, ropade en av räddningsarbetarna.

Bilder från Sky News visar flickans ben täckta av damm och sedan dras hon fram ur bråten.

Specialtränade hundar från hela Italien deltar i sökandet, i en hektisk kamp mot klockan medan dödstalen fortsätter att stiga.

Zoom: Se förödelsen efter jordbävningen

En flygbild visar Amatrice efter jordskalvet. Flytta fingret eller muspekaren över bilden för att zooma. Foto: AP/TT

ARTIKELN HANDLAR OM