Brott

Sveriges domstolar varnar för bluffmejl

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Mejlen ser ut att komma från Sveriges domstolar och handlar om att man ska inställa sig till rättegång.

Men den som klickar kan drabbas av ett virus och sedan tvingas betala tusentals kronor för att få sin dator upplåst.

– De får in mycket pengar, det kan jag lova dig, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

De senaste dagarna har meddelanden som ser ut att komma från Sveriges domstolar mejlats ut till privatpersoner.

”För att bekräfta för domstolen att du har fått kallelsen till rättegången, ska du skriva under och skicka in det svarsbrev som följer med kallelsen”, står det i meddelandet.

Men mejlen kommer inte från Sveriges domstolar – och den som klickar på länken kan råka ut för ett obehagligt virus på sin dator eller mobil.

– Det är så kallad ransomware. Man får upp en informationsruta på skärmen där det står att ens filer är låsta, och för att få nycklar till att låsa upp dem måste man betala, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

Mångmiljonbelopp

Det här är inte första gången metoden används. I höstas spreds ett virus via ett mejl som såg ut att komma från Postnord. Personer som klickade på länken var tvungna att betala tusentals kronor för att låsa upp sina datorer eller mobiler.

– Det brukar kosta en halv eller en bitcoin (cirka 1 750 till 3 500 kronor). De håller summorna relativt låga för att de ska få in så mycket pengar som möjligt – och mycket pengar, det får de in, det kan jag lova dig. Mörkertalet är enormt. Jag vet att det är mångmiljonbelopp som har betalats totalt sett, säger Jan Olsson.

Inget land kan utreda

På sin hemsida varnar Sveriges domstolar för bluffen och uppmanar drabbade personer att anmäla bedrägeriet till polisen.

Men enligt Jan Olsson finns det inte mycket polisen kan göra.

– Bitcoinen kan man i bästa fall spåra till en bitcoinplånbok. Men du vet inte vem som äger den, och därför är det här så vattentätt. Att utreda det här polisiärt klarar nog inget land.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är värsta bluffarna - och så skyddar du dig

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

It-säkerhet

Bitcoin