Resenärer strandsatta på flygplats i veckor

Foto: Resenärerna har väntat i veckor på att få komma hem.
NYHETER

183 mexikanska resenärer har blivit strandsatta på Barajasflygplatsen utanför Madrid efter att de köpt budgetbiljetter som de bara kan använda om platser finns tillgängliga. Några har därför övernattat på flygplatsen i två veckor utan att komma med ett plan uppger BBC.

Det är resenärer som bokat billiga biljetter med flygbolaget Aeromexico som just nu inte kan ta sig från Barajasflygplatsen utanför Madrid. De billiga biljetterna säljs endast till flygbolagets anställda och deras anhöriga och ger dem endast rätt att flyga vidare i mån av plats.

Många har därför tvingats övernatta på golv och stolar på flygplatsen under flera dagar, och vissa av de 183 resenärerna har väntat i snart två veckor på att få komma hem.

Startat en facebookgrupp

Behovet av mat och husrum är stort och de strandsatta mexikanerna har därför startat en Facebookgrupp där de vädjar om hjälp, vilket vissa spanjorer har ställt upp med skriver El País. Den utsatta situationen har även lett till en del andra tråkigheter.

– Vi hade varit på flygplatsen fem dagar och var mycket trötta, så två vänner och jag beslutade att ta in på ett vandrarhem. En av dem hade inte råd den tredje dagen, så han bestämde sig för att sova på en parkbänk. Då blev han rånad och slagen med en flaska i ansiktet, säger resenären Alejandro Alba till El País.

Återkommande problem

Passagerarna har rekommenderats av Mexikos konsul i Madrid att försöka övertala flygbolaget om att hjälpa dem, då detta enligt BBC är ett återkommande problem med flygbolaget.

De strandsatta mexikanerna har vädjat till Aeromexico att skicka ett separat plan för att hämta hem dem, vilket flygbolaget avböjt då de menar att de har avrått resenärerna som köper budgetbiljetterna att använda dem under högsäsong.