Sommaren tar paus – nu blir det minusgrader

1 av 2
NYHETER

Under gårdagen täcktes Åreskutan av snö och i dag väntar minusgrader i Jämtland. Och det blir inte bättre.

– Det är en väldigt kylig fredagsmorgon som väntar, säger Alexandra Ohlsson på SMHI

Foto: I Hjo drog en hagelstorm in vid lunchtid på torsdagen.

Efter en varm sommar med temperaturer över det normala har nu vindarna vänt och en rejäl kallfront parkerat sig över landet. Under gårdagen föll ett snöfall på Åreskutan och på torsdagsmorgonen sjönk temperaturen till -2,7 grader i Börtnan i Södra Jämtland.

– Det är dock faktiskt inte helt ovanligt att vi får minusgrader någonstans under första halvan av augusti. Varje eller vartannat år uppmäts det någonstans i Sverige, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Hjo drabbat av hagelstorm

I Hjo var det en lite molnig men lugn dag under torsdagen – tills strax före tolv.

– Då öppnade sig himlen och haglet bara vräkte ned. Vi hade tänkt ha en fin dag i Hjo men det blev inte så mycket med det, säger Marcus Lantz, som var en av de som fastnade mitt i ovädret.

Hagelstormen varade i drygt tjugo minuter innan det sprack upp igen. Det blev en märklig överraskning för sommarfirarna i trakten.

– Det är inte jätteroligt men det har ändå varit en bra sommar.

SMHI: ”Blir ännu kallare”

De senaste två dagarna har temperaturen legat under det som är normalt för årstiden och det var likadant i början av augusti. Så tog du sen semester i år drog du nitlotten.

– Vi borde generellt haft ett par grader varmare över hela landet just nu. De som har augustisemester har haft en rätt kylig period – de som fick semester vid midsommar prickade in de varmaste dagarna.

Och det ser inte ut att bli bättre.

– Natten mot fredag ser ut att bli lika kall som i dag i hela landet och lokalt ännu kallare. Då kan även Härjedalen få någon minusgrad på ett par platser. Det är en väldigt kylig fredagsmorgon som väntar och temperaturen stannar på under det som är normalt.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder