SLU, Sveriges lantbruksuniversitet

Tvåfärgad kräfta förbryllar forskaren

Av: 

Klara Askerup

NYHETER

I en grävd damm utanför Ryssby fick fiskaren Thomas Lundgren upp en kräfta som stack ut i mängden. Den hade nämligen en tredje klo.

– Jag blev inte rädd men konfunderad. Min tanke var att det var inavel i dammen, någon missbildning på kräftan. Ingen av de andra ser ut så här så det är märkligt.

Fel i programmeringen

Att en kräfta har en extra klo är väldigt ovanligt men Lennart Edsman har stött på fenomenet vid ett par tillfällen under sina 25 år som kräftforskare. Han förklarar att kräftans extra klo troligtvis inte har med inavel att göra utan att hänger ihop med att kräftor byter skal och när de tappar en klo växer en ny ut.

– Det här har hänt någon gång tidigare i kräftans liv. När en ny klo skulle växa ut har det har blivit lite fel i programmeringen.

Tvåfärgad kräfta

Ett ännu ovanligare fynd har gjorts i Skåne. Där har man fiskat upp en mystisk tvåfärgad kräfta.

– Det här är rent genetiskt. Även kräftorna har ju en höger och vänster hjärnhalva, även om den är väldigt liten. Om det är det som styr vet jag inte. Detta är otroligt ovanligt.

Men enligt Lennart Edsman ska det ska inte vara någon fara att äta de bisarra kräftorna. En extra klo ger alltså ingen fördel till djuret under kräftsäsongen.

– Den är kokad och kommer att stryka med på kräftskivan framöver, säger kräftfiskaren Thomas Lundgren.

Har du också fiskat upp en märklig kräfta? Hör av dig till morgon@aftonbladet.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet

Kräftor

Mysterier

Forskning & vetenskap