Jonas Sjöstedt är arg – kan inte se OS i sommarstugan

NYHETER

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är rasande över att han inte kan följa Sarah Sjöström och de andra svenska guldhoppen i OS från sin sommarstuga.

Nu kräver han att regeringen lyfter frågan om att enbart de markbundna tv-kanalerna ska få sända stora folkliga evenemang.

– De kommersiella bolagens vinstintresse är tydligen viktigare än folks idrottsintresse, säger han.

OS i Rio de Janeiro sänds i de MTG-ägda kanalerna TV3 och Viasat. Sveriges television har inte haft några sändningsrättigheter sedan OS i London 2012.

Jonas Sjöstedt tillbringar några av sina sista semesterdagar i sommarstugan i skogen utanför Umeå – och han har det gott.

– Jag plockade precis in målarpenslarna och har varit ute med kajaken och plockat bär, säger han.

Men ledigheten störs. Han är förbannad över att sändningarna från Rio inte går att se i public service. Ute i sommarstugan har han inte tillgång till de kommersiella kanalerna.

– När jag vaknade i morse läste jag på Aftonbladet att Sarah Sjöström går till sin tredje final och att Susanna Kallur landar i Rio. Då tänkte jag att jag så gärna skulle vilja se det där, se det tillsammans med mina barn, säger han och fortsätter:

– Men så vet jag att det är miljoner svenskar som precis som jag inte kan det. Det är orättvist och fel att inte OS är tillgängligt för alla som älskar idrott.

Har lagt riksdagsmotion

För honom är det en demokratifråga.

– Många vill inte ha kabel-tv. Många äldre har inga planer på att skaffa sig det och jag tycker att det är helt självklart att även de människorna ska kunna se OS.

Vänsterpartiet har tidigare lagt en riksdagsmotion med krav på att en lista på evenemang med högt täckningskrav ska tas fram. Partiet anser att bara marksända kanaler som inte kräver dyra abonnemang ska ha rätt att sända folkliga evenemang som OS och fotbolls-VM.

Ett argument är att det engagemang som skapas via sport på tv är en förutsättning för att idrottsrörelsen ska kunna vara en bred och positiv kraft i samhället.

– Det är väldigt lätt att lösa det här – genom att bestämma att det bara är marksända kanaler som får sända OS. I Sverige är det tydligen viktigare att stora kommersiella bolag ska kunna tjäna reklampengar. Vinstintresse är tydligen viktigare än folks idrottsintresse, säger Jonas Sjöstedt.

"Nu ligger bollen hos regeringen"

Han kräver nu att regeringen tar upp frågan direkt efter de olympiska spelen.

– Nu ligger bollen hos regeringen. Det har gjorts en utredning av Myndigheten för press, radio och tv som visar att det går. Jag tycker det är rimligt att de kanaler som nästan alla svenskar kan se sänder de här tävlingarna.

Hur löser du din egen situation nu med OS-sändningarna?

– Jag kommer att börja jobba igen på måndag och åker hem. I stan har jag alla de här kanalerna. Men det sitter kvar många andra som inte kan se de här fina idrottsögonblicken.

ARTIKELN HANDLAR OM