Thomas, 57, skällde ut massmördaren

1 av 2
NYHETER

Från sin balkong såg Thomas Salbey, 57, den misstänkte massmördaren Ali Sonboly, 18, irra runt på taket till ett parkeringsgarage i München.

De började skrikbråka med varandra varpå gärningsmannen öppnade eld.

– Jag hörde hur kulorna slog in i väggen, säger Salbey till norska VG.

Enligt Süddeutsche Zeitung klassar polisen det filmklipp som i går spreds på sociala medier som "autentiskt". Klippet ska föreställa den misstänkte gärningsmannen irrandes omkring på ett parkeringdäck i samband med Münchenattacken i fredags kväll.

I mobilinspelningen hörs en verbal konfrontation mellan gärningsmannen och en person på en balkong i närheten.

Hörde skottlossning från balkongen

VG har träffat mannen som hörs skrikbråka med massmördaren i samband de dödliga skotten utanför köpcentrumet Olympia-Einkaufszentrum.

– Jag hade precis kommit hem från jobbet och tog mig ett par öl. Då hörde jag plötsligt skott och hörde att en folkmassa kom springande och människor skriker. Jag tänkte: Vad händer? Är det en terroristattack som i Frankrike? säger 57-årige Thomas Salbey till VG.

Efter att ha tagit en till klunk öl upptäckte han gärningsmannen, senare identifierad som 18-årige Ali Sonboly, stående på parkeringen nedanför lägenhetsblocket med ett vapen i handen.

Ropade ”du är en narr en skitstövel”

Han började sedan skrika åt den unge mannen, vilket ledde till en dialog som snabbt urartade.

I klippet ropar gärningsmannen bland annat att man ska sluta filma, att han är tysk och att han blivit illa behandlad, enligt Süddeutsche Zeitung.

– På grund av er har jag mobbats i sju års tid. Nu var jag tvungen att köpa en pistol för att knäppa er alla, hörs 18-åringen säga.

– Då ropade jag till honom: ”Du är en narr och en skitstövel” och andra skällsord. ”Jag är tysk. Jag har köpt en pistol”, sa han då, säger Salbey till VG.

På filmen hörs Salbey också skrika ”jävla utlänning”. Thomas Salbey kastade också en ölburk mot skytten som stod på parkeringen.

”Kulorna gick in i väggen”

Kort senare började massmördaren skjuta mot lägenhetskomplexet, varpå Thomas Salbey i klippet hörs säga att någon måste ringa polisen.

– Han sköt inte på mig, utan på honom över mig, som filmade allt detta med din mobiltelefon. Jag hörde hur kulorna gick in i väggen här. När jag tittade ner igen hade han försvunnit, men jag hörde flera skott, säger Salbey till VG.

Totalt sköt den misstänkte gärningsmannen ihjäl nio personer innan han själv tog sitt liv. Ytterligare ett tjugotal personer ska ha skadats. Tre av de skadade uppges fortfarande kämpa för sina liv.

Die Welt uppger att mannen som fångade händelsen på film är en 20-årig man vid namn Marsad. Han säger till tidningen att han först trodde att det rörde sig om smällare.

Motivet till attacken är inte klarlagt. Enligt Münchens polischef Hubertus Andrä pekar den information som utredarna hittills samlat in på att det rör sig om ett vansinnesdåd.

ARTIKELN HANDLAR OM