Brandmannen efter dödsolyckan: ”Man blir ledsen och arg”

NYHETER

Uppmanar till lugn i trafiken i Facebookinlägg

”Jag blir ledsen, besviken, arg, fundersam.” Så inleder brandmannen Anders sitt Facebookinlägg där han skriver om den olycka i Munkedal där en brandman dog av sina skador.

– Jag blir fundersam över hur folk kan bete sig så här i trafiken, säger Anders till Aftonbladet.

”Jag vet inte vad du hette, hur du såg ut, hur du var som person eller hur du levde ditt liv. Ändå så känner jag för dig. Det är aldrig okej att du skulle dö på en olycksplats, dit du kallats för att hjälpa andra,”  skriver Anders i sitt Facebookinlägg, där han även uppmanar biltrafikanter att visa mer hänsyn när de kör förbi olyckor.

”Blir ledsen, besviken och arg”

Anders, som jobbar i västra Sverige, precis som den brandman som omkom i tisdags efter en olycka längs E6:an, men var inte kollega med personen. Att olyckan inträffade förvånar inte Anders.

– Jag har själv varit ut på ganska många trafikolyckor så jag vet hur tempot är och hur folk beter sig i trafiken så tyvärr kan jag inte säga att jag är förvånad över att det händer. Man blir så ledsen, besviken och arg. Oftast har vi en kille som sköter avspärrningen på vägen där vi jobbar, då får han hålla ett extra öga på trafiken. Men när det är en större incident så måste han också hjälpa till så då blir det lite indirekt fara, trots att vi tänker väldigt mycket på säkerheten, säger Anders.

”Vi är inte där för att ställa till det”

Anders inlägg har delats flitigt de senaste dygnen och i inlägget förklarar Anders utförligt om vad det är de gör när det skett en olycka.

– Vi stoppar inte trafiken om vi inte måste och vi tar inte upp mer plats än vi behöver, det finns alltid en god tanke med det vi gör. Vi är inte där för att ställa till det utan för att hjälpa när det uppstår en situation. När vi är klara tar vi oss därifrån så snart vi kan men vi kan inte trolla bort oss eller våra stora bilar, säger Anders.

”Kanske kan de få lite förståelse”

Anders förhoppning är att de trafikanter som inte visar hänsyn mot de som arbetar vid trafikolyckor ska få sig en tankeställare och sluta utsätta dem för risker.

– Den stora massan visar hänsyn gentemot oss men vissa är så stressade och känner att de bara ska fram. Kanske kan de som jagar och stressar fram läsa mitt inlägg och förstå varför vi gör som vi gör när vi är ute på vägarna.

Läs hela inlägget nedan.