Trumps omtumlande dagar efter valet

avChristoffer Nilsson

1 av 2 | Foto: AP
Trump och Obama i Vita huset.

New york. Donald Trump blir USA:s 45:e president.

Inte ens han själv trodde att det var möjligt.

Den första omtumlande tiden efter valet har präglats av protester, stabskaos och samtal med Obama och Putin.

ONSDAG

Det är mitt i natten mellan tisdag och onsdag när Donald Trump intar scenen med ett lugn.

Från och med nu får allt han säger fördjupade konsekvenser.

Ord som hade kunnat passera som extrema utspel under en smutsig valkampanj skulle ge helt andra ringar på vattnet om de kommer från en nyvald president i världens mäktigaste land.

Anhängarna som är samlade vid hotell Hilton på Manhattan jublar.

– Ledsen att ni fick vänta. Det är komplicerade angelägenheter, säger Trump.

Han talar om att ena landet. Att vara alla amerikaners president. Han berömmer den besegrade Hillary Clintons kampanj.

Han nämner inte ett ord om muren mot Mexiko eller deporteringen av papperslösa.

Han står inte där för att presentera sin politik.

Donald Trump står där för att presentera sin nya skrud: presidentens nya kläder.

”Rörelsen har bara börjat”

Han avslutar lika lugnt och statsmannamässigt som han började.

– Allt jag kan säga är att även om kampanjen är över har vårt arbete med den här rörelsen bara börjat, säger Trump.

Hans seger kom som en stor överraskning. Till och med för Trump som hade räknat med att falla av kampanjracet i oktober 2015, enligt CNN:s kommande valbok.

Trots att mätningarna inför valkvällen pekade på en klar Clintonseger lyckades Trump nå bortom de 270 elektorsrösterna som krävdes för att säkra segern.

Timmar efter segertalet samlades människor utanför hans hem i flådiga Trump tower-byggnaden på Manhattan i New York.

De var inte där för att hylla honom.

När solen var på väg upp igen, precis som Barack Obama lovat att den skulle göra, var det till tonerna av protester.

Bara Donald Trump vet vad han tänkte när han vaknade upp morgonen efter segernatten. Under den resterande delen av onsdagsdygnet höll han sig instängd med sina närmaste medarbetare. Tillsammans började de lägga grunderna för en ny regering och ett nytt USA.

TORSDAG

Efter en natt av nya protester utanför Trump Tower i New York och i andra delar av landet klev Donald Trump ut i strålkastarljuset igen.

Tillsammans med familjen tog han privatplanet till Washington – på inbjudan av president Obama.

Donald Trump trodde att mötet hos Obama skulle ta tio minuter. I stället blev de sittandes ensamma i Ovala rummet i en och en halv timme innan media släpptes in.

De visade upp en enad front och kallade samtalet ”fantastiskt”.

– Jag ser fram emot att samarbeta med presidenten, bland annat för att få råd, sa Trump.

Fokus: invandring

Efter försoningsmötet med Obama tillbringade Trump dagen med ytterligare möten i Washington. Bland annat träffade han republikanernas talman Paul Ryan och Mitch McConnell, majoritetsledare i senaten.

Efter sina möten gav han en första kommentar om vad han skulle prioritera som president.

– Vi kommer att titta noga på invandringen. Vi kommer titta på gränsen, det är väldigt viktigt, sa han.

Den kvällen kommenterade han också de landsomfattande protesterna som i Portland, Oregon, mynnade ut i ett upplopp.

”Har precis haft ett väldigt öppet och framgångsrikt presidentval. Nu protesterar professionella demonstranter, uppeggade av media. Väldigt orättvist”, skrev Trump på Twitter.

FREDAG

Under mötet med president Obama pratade de om vikten av en smidig övergång och vikten att ha ett stabilt team runt sig i den processen.

Donald Trump hade tidigare gett guvernör Chris Christie huvudansvaret för övergångsstaben men under fredagen blev det känt att han petats och ersatts av blivande vicepresident Mike Pence.

Av 16 personer i övergångsstabens exekutiva gren valde Trump fyra som står honom riktigt nära: de vuxna barnen Ivanka, Donald Jr. och Eric Trump samt svärsonen Jared Kushner.

Kan behålla delar av Obamacare

Att ge sina barn möjligheten att forma USA:s politik samtidigt som de ska ta över fastighetsmagnaten Trumps miljardimperium fick röster om intressekonflikter att höjas.

Men kritiken hann aldrig ta fart förrän en stor nyhet kom:

I den första intervjun efter valet öppnade Trump för att backa från ett av sina viktigaste vallöften, det om att skrota sjukförsäkringsreformen Obamacare.

Nu sa han att han kan tänka sig behålla de delar av den som han gillar.

– Av respekt för honom sa jag att jag skulle fundera över hans förslag, sa Trump till tidningen.

LÖRDAG

Guldsmyckade Trump Tower är övergångsstaben tillhåll. Där samlade Donald Trump sina närmaste medarbetare för att komma fram till vilka personer som ska styra landet kommande år.

Det är, som Trump sa i sitt segertal, komplicerade angelägenheter.

Mötena pågick länge under lördagen och vare sig allmänhet eller media fick någon skymt av den nyvalde presidenten.

Trots de intensiva mötena tog sig Donald Trump tid för ett möte med Ukip-ledaren Nigel Farage. Under kvällen lade Farage ut en bild på honom och Trump på Twitter.

”Det var en stor ära att tillbringa tid med Donald Trump. Han var avslappnad och full av idéer. Jag är säker på att han blir en bra president”, skrev Farage.

Ställdes inför dilemma

Under lördagen började det viskas om olika namn. Förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani pekades ut som trolig justitieminister (något han senare sade sig vara ointresserad av att bli) och valet som stabschef uppgavs stå mellan politikern Reince Priebus och Steve Bannon som tidigare varit chef för högerpopulistiska Breitbart News.

Donald Trump stod inför ett dilemma. Ett val av etablerade Priebus skulle kunna reta upp väljarkretsen som vill se en upplösning av det politiska etablissemanget. Ett val av Bannon, som ansvarade för grovt rasistiska och sexistiska publiceringar som Breitbart-chef, riskerade bygga på oron och rädslan som många amerikaner gett uttryck för.

Nästa dag skulle han komma med besked.

SÖNDAG

Inte ens en nyvald president är större än NFL i USA.

Donald Trumps första stora tv-framträdande efter segern blev försenat när matchen mellan Miami Dolphins och San Diego Chargers drog ut på tiden.

Vid 19.30-tiden, omkring en halv timme efter utsatt tid, dundrade vinjetten för CBS ”60 minutes” slutligen i gång. De senaste dagarna hade dubbla budskap från Trump och personer i hans närhet gjort att flera vallöften börjat ifrågasättas.

Under intervjun pressades Trump på svar av programledaren Lesley Stahl.

Stod han fast vid löftet om att bygga muren mot Mexiko?

– Ja, blev det korta svaret.

Var massutvisningar av papperslösa att vänta?

– Vi ska få tag på de som är kriminella och finns i brottsregister. Gängmedlemmar och knarklangare, sa Trump och uppgav att mellan två och tre miljoner människor skulle deporteras eller fängslas.

Högerpopulist fick toppjobb

Timmar före intervjun gick Donald Trump ut med hur han hade löst sitt dilemma om stabschef.

Det slutade med en kompromiss.

Visserligen blev Reince Priebus utnämnd till stabschef men högerpopulistiske Bannon utsågs till chefsstrateg och var enligt ett pressmeddelande jämställd Priebus i hierarkin. Att ge Bannon en så hög position ledde till svidande kritik.

Under den sena kvällen fortsatte protesterna från kust till kust. Den här gången – efter utnämningen av Bannon och uttalandena i tv – var protesterna i New York mer högljudda än tidigare.

MÅNDAG

Måndagens stora nyhet kom från öst.

Den statligt kontrollerade ryska nyhetstjänsten Sputnik kom med uppgifter om att Rysslands president Vladimir Putin och Donald Trump pratat i telefon.

Enligt Sputnik pratade de om ett avslutande på kriget i Syrien och uppgavs dela synen på internationell terrorism.

De kom överens om att fortsätta hålla kontakten över telefon och bestämde att träffas personligen inom, enligt Sputnik som ofta kallas för Putins propagandaorgan.

Trumps organisation bekräftade senare att samtalet hade ägt rum och att man hoppades stärka relationerna mellan länderna.

Obama lugnade allierade

Donald Trumps Putinvänliga retorik och ifrågasättande av försvarsalliansen Nato har skapat en säkerhetspolitisk oro.

Under måndagen bjöd president Barack Obama in till presskonferens inför sin sista utlandsresa som president.

Han försäkrade då att Trump står bakom ett starkt Nato och en viktig del under presidentens resa var att lugna oroliga allierade.

– En av de viktigaste rollerna jag har den här resan är att låta dem få veta att USA:s engagemang när det handlar om att bevara en stark och robust relation till Nato inte kommer att försvagas, sa Obama.

TISDAG

Under tisdagen kom allt fler rapporter om att en storm hade blåst upp inne i Trump Tower.

Efter petningen av Chris Christie som chef för gruppen hade flera personer som stått guvernören nära sparkats.

Arbetet beskrevs som kaotiskt och gruppen som splittrad. Maktkampen om vilka personer som ska få vilka roller var betydande.

– Det är en strid på kniven, sa en källa till CNN.

Trumps svärson Jared Kushner pekades ut som en nyckelperson i konflikten. Enligt flera amerikanska medier låg han bakom petningen av Christie och att ”hans folk” sparkades.

Enligt bland annat New York Times och CNN var det ett led i en vendetta. Kushner ska ha hämnats sin far som Chris Christie, under sin tid som åklagare, 2004 satte dit för skattebrott.

Lurade pressen – åt

Efter att ha ridit ut stormen i byggnaden avslutade Donald Trump kvällen med att lura pressen. Staben hade tidigare under dagen informerat den samlade presskåren vid Trump Tower att den nyvalde presidenten återigen skulle stanna inne.

Journalisterna som befann sig i pressområdet fick förvånat se på när Trumps kortege plötsligt åkte i väg.

Enligt talespersonen Hope Hicks hade Donald Trump även lurat de anställda på pressavdelningen – som sade sig vara lika förvånade som journalisterna på Fifth avenue.

Donald Trump och familjen åt middag på närliggande restaurangen 21 Club. USA:s blivande president möttes av applåder och tackade med ett löfte om skattesänkning.

 ONSDAG

Sociala medier var en viktig del av Donald Trumps kampanj.

Många skrattade åt hans irrationella tweets och lösgrundade attacker. Även om tillvägagångssättet var diskutabelt visade sig effekten bli vinnande.

Han använde Twitter för att underblåsa politiker- och mediaförakt. Frågan om han skulle fortsätta på det inslagna spåret besvarades delvis under onsdagsmorgonen.

Han gick till attack mot New York Times (som fått klä skott många gånger de senaste åren) i en rad tweets.

”Framstod som fån”

För Donald Trump var det ett sätt att bemöta uppgifter om oroligheterna i övergångsstaben och om telefonsamtal med världsledare.

”Misslyckade New York Times är helt fel ute i sin artikel om övergången. Det går så smidigt (...) New York Times är bara upprörda över att de framstod som fån i sin rapportering om mig”, skrev han.

Efter att ha dementerat uppgifterna om övergångskaoset blev det ännu en dag på kontoret i tornet med nya överläggningar i staben.

Utöver arbetet med övergångsgruppen träffade Trump New Yorks borgmästare Bill de Blasio och Texassenatorn Ted Cruz. Mötet med den senare, som han hade en infekterad strid med under primärvalskampanjen, ledde till spekulationer om att Cruz är påtänkt för rollen som justitieminister.

När onsdagen gick mot sitt slut var det fortfarande osäkert hur övergångsstaben egentligen mår. På universitet runt om landet lämnade elever helt sonika sina klassrum för att gå ut och protestera mot valet av Trump. Vermontsenatorn Bernie Sanders krävde att Trump skulle sparka chefsstrategen Bannon.

När Donald Trump för lite drygt en vecka sedan bad anhängarna på hotell Hilton om ursäkt för att de fått vänta på honom råder det inget tvivel om att han hade rätt i sak.

Det är komplicerade angelägenheter.

ARTIKELN HANDLAR OM