Detta gäller om du ska åka till Frankrike

1 av 2 | Foto: AFP
NYHETER

Efter terrordådet i Nice försöker både Utrikesdepartementet och resebolagen få tag i de svenskar som befinner sig i området.

Men för den som har bokat ett flyg dit och är orolig, är det inte säkert att resan går att omboka.

– Hos oss gäller vanliga av- och ombokningsregler, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Lastbilsattentatet på Promenade des Anglais i Nice under Frankrikes nationaldagsfirande gör inte att UD avråder från resor till regionen.

– En avrådan är en väldigt stark åtgärd. Oftast avråder vi heller inte från resor till en stad, utan till delar av ett land. I Turkiet finns det vissa städer som vi avråder att resa till, säger Anna Ekberg, presskommunikatör på UD.

Enligt henne ska det mycket till för att UD ska avråda, eftersom det bland annat påverkar resenärens försäkringsläge.

– Däremot så ger vi reserekommendationer. Vi har inte gått ut med några särskilda rekommendationer när det gäller Nice men vi ger råd till svenskar som befinner sig i Frankrike, säger Anna Ekberg.

"Var uppmärksam"

– Resebolagen går ganska mycket på vår avrådan eller rekommendationer. Den allmänna rekommendationen om man reser till Frankrike är att vara uppmärksam och påläst – medveten om att det finns ett utökat terrorhot i landet. Det gäller sedan tidigare också.

Nice är inget charterresmål för svenska researrangörer, men många bolag säljer resor dit via reguljärflyg.

Ving har 39 svenskar på plats och företaget försöker få kontakt med dem.

– Större delen av dem åker hem i dag. I morgon är det två som flyger ner till Nice, och tio på söndag. Vi har inte fått några önskemål om avbokning, säger informationschef Magdalena Öhrn.

Normala regler gäller

För den som ändå skulle vilja stoppa sin resa går inte det hos Ving i nuläget.

– Vi följer UD:s rekommendationer och de avråder ju inte. Så för oss är det normala omboknings- och avbokningsregler som gäller, säger Magdalena Öhrn.

Apollo har fått kontakt med alla fem svenskar som rest ner via dem.

– Just nu har vi om- och avbokning om man känner det för resor till Nice. Hör man av sig och är orolig går det bra. Man får pengarna tillbaka, säger Jenny Boström, pressansvarig.

Brukar ni ha avbokningsmöjlighet vid den här sortens händelser?

– Det är från fall till fall. Men självklart får vi ta hänsyn till resenärers oro.

Är det lättare att göra så när resmålet har få resenärer?

– Det är svårt att säga. Men just till Nice har vi inte charter. Ja, det går ju snabbare att ställa om när det är få resor eller få resenärer som omfattas. Men jag kan inte säga att det generellt är så.

Två av de stora flygbolagen som trafikerar Nice, SAS och Norwegian, låter sina resenärer boka om biljetterna till andra datum, rapporterar Ekot.

Fortsatt undantagstillstånd

UD uppmanar svenskar som befinner sig i Nice att höra av sig till sina anhöriga. Svenskar på plats ombeds också hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och att följa lokala myndigheters anvisningar.

Eftersom det råder fortsatt undantagstillstånd bör man ha giltig legitimation på sig och vara beredd på att det förekommer säkerhetskontroller.

Anhöriga i Sverige kan ringa på kristelefonen 08-405 92 00. Svenskar på plats i Frankrike kan ringa +33 (0)1 43 17 56 46 och +33 (0)4 93 72 22 22.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nice

Frankrike

Resor