Elisabeth Massi Fritz: ”Vårt rättssystem borde skämmas”

Av: Andreas Randhir Granfors

Publicerad:
Uppdaterad:

Advokaten riktar skarp kritik mot domen

Advokaten Elisabeth Massi Fritz är starkt kritisk till att de fyra männen som misstänktes för gruppvåldtäkten på en studentkryssning frias.

– De borde dömas för grov våldtäkt, säger hon.

Det var efter en studentkryssning i mars som flera män greps misstänkta för att ha gruppvåldtagit en kvinnlig resenär. I fredags friade tingsrätten de fyra män som åtalades då kvinnan inte ansågs ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

– Domen är en skam för rättsväsendet, skriver Massi Fritz i ett mejl.

”Svårt att förstå tingsrättens resonemang”

Elisabeth Massi Fritz, som specialiserar sig på att företräda utsatta brottsoffer, anser att det finns nog med bevisning för en fällande dom.

– De borde dömts för grov våldtäkt. Jag har svårt att förstå tingsrättens ologiska resonemang om att kvinnan inte varit rädd. Med flera främmande män som haft sex med henne i en liten hytt och en man som stått utanför och hållit vakt. Jag undrar allvarligt talat hur rättens ledamöter hade känt om de befann sig i en liknande situation?

Kvinnan har vittnat om hur hon kände sig maktlös och avstängd då hon inte visste vad männen var kapabla till. Tingsrätten menar å sin sida att kvinnan kunde ha lämnat hytten om hon inte ville ha sex med männen.

– Det här resonemanget hör till forntiden och går ut på att skuldbelägga offret, säger Massi Fritz.

”Domen ger felaktiga signaler”

Elisabeth Massi Fritz efterlyser en ändrad lagstiftning där man flyttar fokus från offret till förövaren.

– Avgörande borde inte vara huruvida hon gjorde motstånd eller lyckades ta sig från hyttan. Det borde handla om ifall kvinnan ville ha sex samt om hon hade möjlighet att fritt fatta det beslutet under rådande situation. Domen ger direkt felaktiga signaler, många utsatta känner förtvivlan och rädsla. Vi måste föra in samtycke och oaktsamhet i vår lagstiftning. Finns ej samtycke är det alltid ett nej, säger hon.

”Ge inte upp, polisanmäl alltid”

Trots att Massi Fritz är rädd att friandet av männen kan leda till att offer känner att det är lönlöst att polisanmäla uppmanar hon till att alltid göra en polisanmälan.

– Ge inte upp, polisanmäl alltid alla brott. Dokumentera skador och sök upp sjukhus. Begär alltid ett specialiserat målsägandebiträde som hjälper dig. Kom ihåg att en våldtäkt aldrig är ditt fel utan alltid förövarens.

Följ oss på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN