Kris på FI när miljarder saknas i Nordea

Finansinspektionen, FI, höll krismöte under tisdagen efter att SvD avslöjat en kapitalbrist i Nordea på många miljarder kronor.

En källa vittnar om att cheferna på FI inte vågar vara tuffa mot bankerna.

– De anställda tillåts inte göra sitt jobb, säger källan till SvD.

Enligt ett hemligt PM på Finansinspektionen saknas enorma summor i Nordens största bank, Nordea.

FI varnar Nordea för att under lång tid underskattat risken i utlåningen till företagskunder och hur mycket kapital banken behöver. Sammantaget saknas 65–75 miljarder, uppger en källa för SvD Näringsliv.

I ett pressmeddelande säger däremot FI att kapitalbehovet är ”väsentligt lägre”, mer troligt under 50 miljarder kronor.

”Tillåts inte göra sitt jobb”

Efter avslöjandet hölls ett krismöte på FI under tisdagen. De som granskar bankerna på FI vidtog inga åtgärder när problemet med Nordea upptäcktes, enligt SvD. Anställda vågar eller tillåts inte göra sitt jobb. En chef som arbetat på den granskande avdelningen gick 2015 från FI till en hög chefspost på Nordea.

– Det är tydligt att cheferna inte vågar vara tuffa mot bankerna, särskilt när det gäller frågor om kapital. De anställda tillåts inte göra sitt jobb, säger en annan uppgiftslämnare.

Att chefer och anställda rekryteras från FI till stora banker som de ska granska beskrivs som ett problem, enligt tidningens källor.

”Har inte sett mer brister”

Det ska finnas en konflikt mellan avdelningarna på FI där vissa vill se hårdare tag mot bankerna medan ledningen vill gå mjukare fram.

FI:s generaldirektör Erik Thedéen sa till SvD på måndagen att han varken ville bekräfta eller dementera innehållet i PM:et.

– Alla brister som vi upptäcker kring detta allvarligt men jag har inte sett mer brister än vi annonserat ännu.

Publisert:

LÄS VIDARE