Mellin: ”Talas mest om Karolina Skog”

1 av 2
NYHETER

Stefan Löfven väntas göra fler ändringar i sin regering än att bara ersätta de ministrar som försvunnit.

Även Lena Mellin tror att han passar på att möblera om.

– Till exempel kan Miljöpartiet ta över infrastrukturfrågorna och Socialdemokraterna bostadsfrågorna, säger Aftonbladets politiska kommentator.

Sveriges regering ska vara ombildad före månadens slut, har Stefan Löfven tidigare aviserat. Enligt Ekots källor kommer den nya laguppställningen att presenteras under en pressträff på onsdagen.

– Jag har helat tiden utgått från att ombildningen kommer i morgon (onsdag). Både Margot Wallström och Isabella Lövin har varit på ett FN-möte i Istanbul och kommer hem i kväll (tisdag). Av naturliga skäl måste Isabella Lövin vara på plats när den här ombildningen presenteras, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

”Passionerat intresserad”

Ekot rapporterar att Löfven kommer att göra mer än att bara ersätta bostadsminister Mehmet Kaplan och miljöminister Åsa Romson.

– Jag tror, som Ekot tydligen har fått bekräftat, att det blir mer än två nya miljöpartister i regeringen, säger Lena Mellin.

– Det kan säkert vara så att Löfven möblerar om, till exempel kan Miljöpartiet ta över infrastrukturfrågorna och Socialdemokraterna bostadsfrågorna. Men antalet statsråd som är miljöpartister kommer inte att minska, det kommer att vara 6 av 24.

Lena Mellin tror att Peter Eriksson, tidigare miljöpartistiskt språkrör, kan vara ett av de namn som presenteras under onsdagen.

– När det gäller miljöpartister, som ju ska fylla de två vakanser som finns, talas det mest om Karolina Skog, som är kommunalråd i Malmö och där har sysslat med både bostäder och infrastruktur, och Peter Eriksson, nuvarande EU-parlamentariker och tidigare språkrör. Han är passionerat intresserad av infrastrukturfrågor, älskar tåg och Norrbottniabanan.

Stuvar om

Däremot tror inte Lena Mellin att särskilt många av de statsråd som är kvar behöver oroa sig för att bli petade.

– Möjligtvis framtidsminister Kristina Persson som har ett lite udda område och som kanske inte är så politiskt laddad. Det jag dock tror att man kan förvänta sig är att Stefan Löfven stuvar om lite mellan departementen, eftersom en del ministrar har ganska få arbetsuppgifter och andra har väldigt många. Men det kan ju också betyda att en eller ett par får lämna regeringen och ersätts av nya socialdemokrater.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM