Här tittar chauffören på film i mobilen

Publicerad 2016-06-23

”Det här får inte förekomma”

En busschaufför fångades på film när han sitter och tittar på klipp i telefonen under färden. Nu kan föraren straffas.

– Jag tycker instruktionerna är väldigt tydliga, det går inte att missförstå. Det här får inte förekomma, säger Håkan Kristiansson, affärsutvecklare på Skånetrafiken.

På tisdagseftermiddagen kunde uppmärksamma passagerare på bussen i Lund se hur chauffören lagt sin mobiltelefon bakom ratten och satt och tittade på filmklipp.

– Redan innan jag började filma såg jag hur han tog upp telefonen och bytte videoklipp, säger en person som vill vara anonym.

I ett klipp som Aftonbladet tagit del av ser föraren ut att då och då slå en blick ned mot mobiltelefonens skärm, även när bussen rullar.

– Jag fick uppfattningen att han tittade ned på telefonen.

Personen som filmade föraren säger att det här inte är första gången en chaufför gör detta, men att det någon gång borde vara nog.

– Han kör buss inne i stan med så mycket folk i bussen. Det känns inte bra att sitta och åka med någon som tittar på film.

I klippet ses hur det rör sig på skärmen.

Företaget: ”Det är ett otyg”

Skånetrafiken, som har hand om bussarna i Lund, ser man allvarligt på det inträffade.

– Det är inte okej över huvud taget. Det har vi varit tydliga med under lång tid, säger Håkan Kristiansson, affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Enligt honom har företaget tidigare gjort det väldigt tydligt för sina chaufförer att det inte är okej att hålla på med mobilen under färd.

– Det är ett otyg. Det kanske ser ut så i samhället i övrigt men det får inte förekomma när man kör buss. Jag tycker instruktionerna är väldigt tydliga, det går inte att missförstå.

Nu kommer företaget gå vidare med ärendet.

– Vi kommer identifiera föraren och plocka in honom för samtal. Jag har skickat det vidare till hans chef.

Följ ämnen i artikeln